BIH

Aktivisti SDA u Željeznom Polju na biračko mjesto donosili ranije popunjene glasačke listiće

Saopćenje SBB-a za javnost

Redakcija

12.10.2014

Posmatrači SBB-a već su uložili 12 prigovora na regularnost u procesu glasanja na današnjim općim izborima. Drastičan primjer zabilježen je na glasačkom mjestu Željeznom Polje 1 u općini Žepče.

Oko 30 neidentificiranih osoba po 5-6 puta su ulazili na biračko mjesto i ubacivali listiće na kojima su bili zaokruženi kandidati SDA, saopćio je Press centar SBB – Fahrudin Radončić.

Posmatrači su odmah reagirali, ali je u odbranu onih koji krše pravila glasanja i Izborni zakon BiH, stao Rešid Hadžić, predsjednik biračkog odbora na tom mjestu.

SBB je uložio prigovor Općinskoj izbornoj komisiji, a o svemu postoji foto i video dokumentacija.

Drugi karakterističan slučaj, zabilježen je u općini Centar – Sarajevo, na biračkom mjetu u Poslovnoj školi na Skenderiji. Tu je pokušano da se po sistemu „bugarskog voza“, izvlače prazni, a ubacuju ranije popunjeni glasački listići.

Također, i na Ilidži, na biračkom mjestu u Osijeku (131A046), jedan birač je uzeo 4 kompleta glasačkih listića, a ubacio je 3, što znači da je pokušao da iznese jedan komplet nepopunjenih biračkih listića i napraviti sistem „bugarskog voza“.

Prigovor posmatrača SBB-a je unesen u zapisnik.

Neregularnosti su zabilježene i u Livnu, gdje su na biračkim mjestima Grborezi, Golinjevo, te u Srednjoj strukovnoj škola, aktivisti SDA uvodili više osoba na biračko mjesto da zajedno glasaju, što je nedopustivo kršenje izbornog procesa, saopćio je Press centar SBB-a.


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.