BIH

Ambasadori Pakistana i Srbije zasadili lipe

U Aleji ambasadora u Sarajevu

Redakcija

16.10.2014

Aleja ambasadora, popularna šetnica uz Miljacku, od danas broji 134 lipe. Ambasadori Islamske Republike Pakistan Muhammad Yousaf i Republike Srbije Stanimir Vukićević, pridružili su se danas listi ambasadora i međunarodnih zvaničnika koji su od 2002. godine sadili lipe na ovom mjestu. Ambasadore je na Darivi dočekao načelnik Ibrahim Hadžibajrić sa saradnicima koji je, zahvalivši se ambasadorima na učešću, najavio rekonstrukciju Aleje.

- Zaključno sa lipom ambasadora Srbije, ovo bi bila 134. lipa koja je posađena. Ono što ćemo sa tehničkog aspekta uraditi na proljeće je generalna rekonstrukcija Aleje ambasadora kako bi zasjala u punom sjaju, što joj i priliči, kazao je načelnik.

Prvu današnju lipu zasadio je ambasador Yousaf, koji je kazao kako se nada da ta lipa simbolizuje sponu prijateljstva između dvije zemlje.

- Također, simbolizuje i dobre odnose i nadam se da će, dok ovo drvo raste, jednako brzo ili čak i brže rasti dobri odnosi između nas, kazao je Yousaf, te dodao kako je ovaj događaj dobrobit, ne samo za građane BiH već i širu zajednicu. Inače, ovo je peta zasađena lipa Islamske Republike Pakistan u Aleji ambasadora.

S obzirom na to da mu je ovo drugi mandat u BiH, ambasador Srbije napomenuo je kako je ranije zasadio jednu lipu u Aleji ambasadora.

- Zahvaljujem se načelniku što mi je pružio priliku da opet zasadim lipu. Ovom sadnjom ja postajem građanin Sarajeva. Aleja ambasadora je vrlo dobar i koristan projekat. Ovo ostavlja trag, ne samo na moj boravak ovdje već i na moje druženje sa ljudima u BiH, kazao je Vukićević, koji je ranije zasadio lipu kao ambasador tadašnje državne zajednice Srbije i Crne Gore.    

Ambasadori su nakon sadnje lipa od načelnika Općine Stari Grad dobili certifikat kojim se potvrđuje sadnja lipa u Aleji, a druženje je nastavljeno u Info-press centru, u srcu Baščaršije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.