BIH

Ljubica Miljanović: Najvažniji je samopregled

Oktobar, mjesec borbe protiv karcinoma dojke

P.M.

18.10.2014

Povodom svjetskog obilježavanja mjeseca borbe protiv raka dojke, Udruženje građana "Nada" iz Trebinja danas je u Dučićevoj ulici u Trebinju organizovalo akciju pod nazivom "Nemoj da zakasniš", prilikom koje su aktivisti ovog udruženja dijelili promotvni materijal građanima.

dr-miljanovic

Prema riječima doktorice Ljubice Miljanović, onkologa Opće bolnice Trebinje veoma važno je da se samopregledi rade redovno, jer žene su glavne u otkrivanju ove bolesti te bi trebalo da vode računa o svom zdravlju.

- Samopregled je taj koji će dovesti ženu doktoru, što je i najvažnije, na vrijeme se javiti i otkriti bolest u ranom stadiju. Drago mi je što smo danas ovdje izašli te zajedničkim snagama pokušali uticati na javnost i time smanjiti broj oboljelih - navela je Miljanović i dodala da među oboljelima od karcinoma dojke ima i muškaraca i da su se u posljednjih pola godine od ove bolesti dvojica liječila u trebinjskoj bolnici.

Doktorica je apelovala na sve građane da do kraja oktobra dođu u trebinjsku bolnicu  na besplatan pregled, naročito osobe koje su imale ili imaju nekog oboljelog u porodici od ove bolesti, te osobe koje su socijalno ugrožene ili koje nemaju zdravstveno osiguranje.

Koviljka Komnenović, predsjednik udruženja građana "Nada" je istakla da karcinomu dojke treba posvetiti svaki dan u godini, jer ukoliko se otkrije na vrijeme uspješno se liječi.

- Ovo je najčešća maligna bolest ženske populacije, a u rijetkim slučajevima javlja se i kod muškaraca. Ovom akcijom želimo da pozovemo sve žene i muškarce da idu na ultrazvučne i mamografske preglede - kazala je Komnenović.

Podršku ovoj akciji u Trebinju dalo je i humanitarno udruženje "Vučedolac" iz Crne Gore.

- Karcinom dojke je iz godine u godinu u porastu, a osnovno oružje u borbi protiv ovog ali i drugih malignih oboljenja je prevancija i zdrava ishrana -  istakao je Vladislav Šipovac, specijalista socijalne medicine sa i organizacijom i ekonomikom zdrastvene zaštite u Centru za javno zdravstvo Trebinje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.