BIH

U BiH sve više zaljubljenika u paraglajding: Svaki let je priča za sebe

"Imamo sreću da imamo Bjelašnicu, Igman, Trebević..."

Autor:J. GAZIJA

19.10.2014


U našoj zemlji sve je više strastvenih zaljubljenika u paraglajding, odnosno slobodno letenje uz pomoć letjelice u obliku padobrana.

Prelijepi pejzaži

Kako nam je kazao Mirvad Zenuni, predsjednik Paraglajding kluba "Extreme" iz Sarajeva, bh. tereni su savršeno podneblje za prakticiranje ovog sporta, isključivo zbog brojnih planina i prelijepih pejzaža.

- Paraglajding je zastupljen u čitavom svijetu. Imamo sreću da imamo Bjelašnicu, Igman, Trebević... Gdje god se okrenete neka je planina na kojoj imate priliku za polijetanje - kaže Zenuni.

mirvad-zenuni1

Zenuni: Trebević mi oduzima dah

Iako prethodnih godina nije bila pretjerana zainteresiranost za ovaj sport, zahvaljujući organizaciji takmičenja, stranci su saznali za naše prirodne ljepote na kojima nam zavide.

- Osim Sarajeva, letjeti se može lijepo i u Mostaru, Mrkonjić-Gradu, Kupresu, Cazinu... Svaki let je priča za sebe, a svaki uspon poseban. Bjelašnica je, naprimjer, fantastična za letenje jer se ima šta vidjeti, kao i južna i sjeverna strana Trebevića. Svaki let iznad Trebevića oduzima mi dah, ne znam je li ljepši pogled na planinu ili na grad - navodi Zenuni te ističe da se ovakav osjećaj ne može doživjeti ni u jednoj drugoj letjelici.

Državni rekord

Najduža ruta koju je Zenuni preletio bila je od Igmana do Livna, što je ujedno i državni rekord. Uživao je i u preletima s Jahorine do Kaknja, iz Vareša do Modraca, s Mrkovića do Zenice...

100 članova broji klub „Extreme“

120 do 140 KM cijena ture

Brvnara na Bjelašnici
 
Prvi put klub „Extreme“ dobit će svoje prostorije. Od Općine Trnovo dobili su dozvolu da na Bjelašnici naprave brvnaru.

- Bit će to centralni objekt za paraglajding, ne samo našeg kluba, već i ostalih iz cijele BiH. Trenutno imamo pilota aviona Francuza na obuci. Oduševljen je i tvrdi da takav osjećaj nikada nije doživio u avionu - kaže Zenuni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.