BIH

Rijaset IZBiH: Potpisan Protokol o saradnji za realizaciju šteta

Reis Kavazović je zahvalio Ambasadi Republike Turske

A. Nu.

28.10.2014

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović i ambasador Republike Turske u BiH Džihad Erginaj (Cihad Erginay) potpisali su danas Protokol o saradnji u sanaciji šteta nastalih u poplavama i realizaciji pomoći Uprave za vjerske poslove Turske (Dijanet) Rijasetu IZBiH.

Ovo je, kako je naglasio turski ambasador Erginaj druga tranša ranije potpisanog Protokola vrijednog 300.000 eura. Naglasio je da je više od 12 miliona eura pomoći došlo u BiH iz Republike Turske uključujući i donaciju s donatorske konferencije u Briselu.

- Ovo je nastavak pomoći Diyaneta koji i direktnim ulaganjem pomaže u sanaciji i rekonstrukciji kuća, džamija, objekata javnih ustanova, infrastrukture. Sredstva iz ovog dijela protokola će biti utrošena na popravci vjerskih objekata, ali i stambenih, dakle za ono što se smatra prioritetom - kazao je Erginaj.

Reis Kavazović je zahvalio Ambasadi Republike Turske i Diyanetu na dosadašnjoj pomoći BiH te upoznao goste da je i Islamska zajednica u BiH bila uključena u prikupljanju i distribuciji pomoći poplavljenim područjima putem različitih projekata.

Iako je više od četiri miliona KM bilo štete na objektima Islamske zajednice, prioritet su bili ljudi kojima je upućena pomoć da bi prevazišli tešku situaciju.

- Sredstva koja smo danas dobili od Diyaneta, 150.000 eura, će biti usmjerena na sanaciji džamija u Maglaju, Bosanskom Šamcu, Bratuncu - kazao je Kavazović i izrazio očekivanje da će Republika Turska, Diyanet, nastaviti pružati podršku pomoći ljudima, ali i saniranje šteta na objektima Islamske zajednice u BiH.

Potpisivanju Protokola prisustvovali su i šef operativnog tima IZ BiH Ismail ef. Smajlović i Hasan Atli, predstavnik Diyaneta, izrazili su zadovoljstvo i nadu da će ubuduće biti više projekata i saradnja biti veća.

Islamska zajednica u BiH je uključena u projekte sanacije u više od 600 objekata u Maglaju, Doboju, Željeznom Polju, Zenici i drugim područjima, a prioritet je bio stambeno zbrinjavanje najugroženijih porodica.

- U Bosanskom Šamcu smo, zajedno s ministarstva za raseljena lica FBiH na 214 objekata radili sanaciju. S općinom Zenica smo se uključili u saniranju šteta u Topčić Polju na 69 objekata i u Šerićima deset kuća, te 20 kuća u Žepču, a tu je IZBiH finansirala 15 kuća, a pet kuća Vlada FBiH. S humanitarnim organizacijama na području Maglaja 320 kuća je u procesu obnove - kazao je Smajlović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.