BIH

Bosna i Hercegovina ubjedljivo najneprosperitetnija zemlja regiona

Indeks blagostanja britanskog instituta Legatum

(Al. Ti.)

4.11.2014

Norveška je već šestu godinu zaredom najuspješnija zemlja na svijetu prema Indeksu blagostanja britanskog instituta Legatum, koji ocjenjuje napredak i razvoj 142 zemlje, prenosi Hina.

Legatum je u utorak objavio Indeks blagostanja za 2014. godinu koji procjenjuje zemlje na područjima ekonomije, poduzetništva, upravljanja, obrazovanja, zdravstva, sigurnosti, sloboda i socijalnog kapitala.

Norvešku po uspješnosti slijede Švicarska, Novi Zeland, Danska, Kanada, a u prvih deset su još Švedska, Australija, Finska, Holandija i SAD.

Bosna i Hercegovina se nalazi na 91. mjestu, a od zemalja  u regiji najuspješnija je Slovenija na 24. mjestu, a slijedi Hrvatska koja je na 50. mjestu, pa Crna Gora koja je na 65. mjestu, Makedonija 69., i Srbija 77.

Gotovo dvije trećine najuspješnijih 30 država su evropske zemlje, od kojih je 16 članica Evropske unije. Među najvećim članicama EU-a najuspješnija je Velika Britanija, iako je ispred nje Irska (12.), i zauzima 13. mjesto ispred Njemačke (14.), Francuske (21.), Španije (26.) i Italije (37).

Kada su u pitanju najnerazvijenije evropske zemlje i tu smo na samom dnu, tačnije na 91. mjestu, dok je na posljednjem mjestu Armenija.

Rusija je pala za sedam mjesta u odnosu na prošlu godinu i sada zauzima 68. mjesto. Za to je kriv loš rezultat na području upravljanja (113.) i ličnih sloboda (124.).

Najneuspješnije su zemlje Srednjoafrička Republika koja je na samom dnu liste od 142 zemlje, a slijede ju Čad, Kongo, Burundi, Jemen, Afganistan, Togo, Haiti, Sijera Leone i Gvineja.

Indeks blagostanja pokazuje da su se slobodnije, društveno kohezivnije zemlje koje imaju dobro upravljanje bolje oporavile od finansijske krize od ostalih. Londonski institut Legatum također ističe da su najuspješnije zemlje one koje pružaju prilike svojim građanima i gdje je visok nivo socijalne pokretljivosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.