BIH

Održana svečana akademija, položeno cvijeće, odata počast poginulim i umrlim

Dan državnosti u Bugojnu

A. Mandžić

25.11.2014

U Bugojnu je sa više manifestacija obilježen 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Na svečanoj akademiji u Kristalnoj sali Općine Bugojno o značaju obilježavanja 25. novembra govorili su načelnik Hasan Ajkunić i predsjedavajući OV Vlatko Glavaš.        
 - Ovo je najbitniji datum u našoj istoriji. Ovo je domovina svih nas i čuvajmo je sa puno volje, ljubavi, patriotizma, a ne samo u smislu pominjanja u istoprijskom, političkom i geografskom smislu. Treba da stvorimo zemlju u kojoj će vladati blagostanje. Iskreno se nadam da ćemo generacijama poslije nas ostaviti zemlju jednaku za sve njene stanovnike - poručio je Glavaš.

Po riječima bugojanskog načelnika Ajkunića, Bosna i Hercegovina je danas mjesto za ravnopravno življenje Bošnjaka, Srba i Hrvata i svih ostalih koji BiH smatraju svojom državom.
- Svakome trebamo jasno reći da je Bosna i Hercegovina zemlja u Evropi i Svijetu i vjerujem da ćemo uspješno braniti temelje konstitutivnih naroda i temelje državnosti. Vjerujem da u našoj zemlji, ovakvoj kakvu je imamo živi veći broj ljudi s dobrom namjerom i žalim što se ovaj značajan datum u našoj istoriji obilježava samo na jednom dijelu teritorije Bosne i Hercegovine- poručio je načelnik Ajkunić.

U svečanom program učešće su uzeli učenici Osnovne muzičke škole Bugojno, Vokalni ansambl Bugojno, Gradski hor, glumci Teatra”Fedra”, izvorna grupa „Kalin“ i Tamburaški sasatv “Zlatne žice”, HKD “Napredak-Podružnica Bugojno.

Brojne boračke općinske organizacije ispred spomen obilježja kod Gimnazije, ispred bisti narodnih heroja, te šehidskom mezarju i partizanskom groblju položili su cvijeće i odali počast poginulim i umrlim borcima iz proteklih ratova. Dan državnosti prigodnim programima obilježen je i u bugojanskim osnovnim školama.

U povodu ovog praznika, večeras će u organizaciji KSC Bugojno, biti upriličena dva kulturna događaja. U 18 sati u Maloj sali KSC-a održat će se dodjela nagrada za Konkurs za najbolju kratku priču - II Bugojanska vaza, a sat kasnije, u 19 sati, i zvanično otvaranje 13. bugojanskog likovnog bijenala.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.