BIH

Svjedok od komšija saznao da mu je majka zapaljena u kući

Na suđenju Petru Kovačeviću

Autor:Fena

1.12.2014

Svjedok Državnog tužilaštva kazao je na suđenju Petru Kovačeviću za zločine počinjene u Višegradu da je od komšija saznao kako je njegova majka spaljena s još dvije žene u jednoj kući u selu Zlatnik (opština Višegrad).

Edin Kustura je ispričao da se sa drugim mještanima bošnjačke nacionalnosti sela Zlatnik i Dobrun krio po šumama u proljeće 1992. godine zbog “nesigurne situacije i odvođenja”.

Svjedok Kustura je rekao da je 27. maja 1992. iz šume sišao s još jednim komšijom u selo Zlatnik kako bi obišao majku, ali je došlo do napada srpskih vojnika na selo.

- Ja sam bio u kući Vezira Kasapovića. Čuli smo pucnjavu i ja i komšija Dževad smo skočili u potok. Odatle smo čuli da vojska dolazi do Vezira i da ga pitaju gdje su mu sinovi. Onda se čula pucnjava i tu je Vezir ubijen. Ja i Dževad smo otrčali do obližnje livade i onda preko jedne strane. Za nama su pucali, ali smo pobjegli na brdo i vidjeli da selo gori - kazao je Kustura.

Narednog dana, prema iskazu svjedoka, otišao je nazad u selo da bi našao majku, te ju je našao u kući Derviša Kusture, nakon čega mu je ona ispričala da je njihova kuća zapaljena.

- Majka je rekla da je dan ranije vojska došla u njenu kuću. Prepoznala je među njima neke komšije, i pitali su za mene i brata. Dali su joj šibicu da sama zapali kuću, ali ona nije htjela, pa su je udarili. Onda je kuća planula i htjeli su da je gurnu u plamen, ali ju je neko zovnuo po imenu i odveo u kuću Derviša - kazao je svjedok.

Kustura je ispričao da mu je majka rekla da je tog dana, dok ju je vojnik vodio ka komšijinoj kući, u jednoj grupi vojnika vidjela Petra Kovačevića kako prolazi.

Prema riječima Kusture, njegova majka je ostala u komšijinoj kući još par mjeseci, dok se on krio u šumi, nakon čega je napustio selo, a od komšije Islama Kusture je saznao da je njegova majka s još dvije žene zapaljena i ubijena u Derviševoj kući.

- Islam je rekao da je bio napad, da su čuli vriske iz kuće i da je onda sve utihnulo. Poslije napada su išli da ih traže, ali ništa nije ostalo. Navodno su tražili mene i brata. Islam je kasnije zarobljen i bio je u logoru Uzamnica. Tamo je dolazio Budimir Kovačević, koji je Petrov brat i tada je govorio Islamu: ‘Udesili smo Kusture, ja sam ubio oca, a Petar zapalio majku - rekao je Kustura.

Državno tužilaštvo tereti Petra Kovačevića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), da je krajem jula 1992. zapalio kuće i štale Asima i Derviša Kusture u selu Zlatnik, dok su se u njoj nalazile tri ženske osobe, koje su tom prilikom ubijene.

Sudi mu se i za druge zločine počinjene u višegradskim selima Dobrun i Zlatnik.

Svjedok Kustura je kazao da je od Islama Kusture čuo i da je Petar Kovačević bio prisutan kada su ubijeni Ahmed Mutapčić i Ibrahim Kustura.

- Islam je rekao da su vojnici poveli njega i njegovog sina Ibrahima, te Salku i Ahmeta Mutapčića. Jedan vojnik je rekao Petru Kovačeviću da ih sasluša, na šta je Petar rekao: ‘Neću, ti ćeš.’ Zatim je vojnik odveo Ahmeta i vratio se krvavog lica. Onda je odveo Ibrahima i isto se desilo. Islama i Salku su pustili tada, ali su vidjeli tijela sinova - rekao je Kustura.

On je ispričao i da je od komšija čuo da je Petar Kovačević ubio Muju Gacka u selu Dobrun, te da je natjerao svjedokinju S1 da ga ukopa.

Suđenje Kovačeviću se nastavlja 8. decembra, prenosi BIRN - Justice Report.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.