BIH

Tužilaštvo TK podiglo optužnicu protiv bivšeg direktora KPZ Tuzla i njegovog pomoćnika

Zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja

Autor:(D. K.)

8.12.2014

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona (TK) podiglo je optužnicu protiv bivšeg direktora KPZ-a Tuzla Hasana Hodžića i njegovog pomoćnika Robina Mujačića, zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

Hasan Hodžić, bivši direktor KPZ-a Tuzla, optužen je zbog uzimanja mita za zapošljavanje zatvorskih stražara. U svemu tome imao je pomagače koji su pronalazili osobe spremne dati novac za radno mjesto, javila je Federalna TV.

- Optužnicom je obrazloženo da su pomagači Hodžiću dali novac za ukupno 13 zaposlenja. Pojedinačni iznos koji su plaćali stražari pripravnici, da bi kasnije bili zaposleni, kretao se od 7 do 20 hiljada KM. Na taj način on je sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 188.000 KM - kazao je Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK.

Zbog zloupotebe položaja podignuta je optužnica i protiv Robina Mujačića, bivšeg Hodžićevog pomoćnika, koji je optužen zbog zloupotreba u poslovanju Privredne jedinice Kozlovac.

- On je, kao rukovodilac ove privredne jedinice, organizovao isporuku pilećeg i purećeg mesa koje se proizvodilo u Kozlovcu za dva restorana u TK i na taj način sebi je pribavio protivpravnuimovinsku korist u iznosu od 11.300 KM - pojasnio je Arnautović.

Mujačić i Hodžić optuženi su i zbog nezakonitih zatvorskih pogodnosti koje su omogućavali Sedinetu Kariću, osuđeniku za organizovani kriminal.

Kako je rekao Arnautović, te pogodnosti su osuđeniku omogućavane iako na njih nije imao pravo.

Federalna uprava policije je 2011. godine utvrdila da je Karić nezakonite pogodnosti stekao podmićivanjem tadašnjeg direktora Hasana Hodžića, kojem je kupio luksuzni mercedes od stotinu hiljada KM.

Nagodbu sa Tužilaštvom, nakon priznanja krivice, postigli su Hodžićevi pomagači koji su pravosnažno osuđeni. Mevludin Babajić, viši inspektor MUP-a TK, osuđen je na pet i po mjeseci zatvora, Fuad Bektić na pet mjeseci, Abdulah Subašić na tri mjeseca i Nermin Sinanović na četiri i po mjeseca zatvora.

U Tužilaštvu će biti nastavljeno još nekoliko istraga protiv Hodžića, među kojima je i istraga o sumnjivim višemilionskim građevinskim poslovima u tuzlanskom zatvoru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.