BIH

Reis Kavazović osudio stavljanje Karadavija na Interpolovu listu

Reakcija poglavara Islamske zajednice u BiH

Redakcija

9.12.2014

Stavljanje na Interpolovu listu šejha Jusufa Karadavija, 88-godišnjeg istaknutog muslimanskog intelektualaca i alima, predstavlja grubi atak na slobodu mišljenja i intelektualnog djelovanja, kao osnovnog ljudskog prava i uslova napretka čovječanstva, saopćeno je iz Kancelarije reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, javlja MINA.

Kavazović smatra da se s intelektualnim i političkim stavovima Jusufa Karadavija može slagati ili ne slagati, ali da se međutim ne može prihvatiti ili podržavati da se bilo gdje u svijetu vrši progon ili pritisak na intelektualce zbog njihovog mišljenja i različitih pogleda.

Islamska zajednica oštro osuđujući ovakav postupak, ističe se u saopćenju, te izražava duboka zabrinutost zbog pristajanja međunarodnih institucija da budu instrument preko kojih se vrši pritisak na intelektualce i pokušava ograničavati sloboda mišljenja i govora, kao jednog od temeljnih prava zaštićenog brojnim međunarodnim dokumentima i obavezom država članica UN-a da se ono na svim mjestima jednako i potpuno implementira i štiti.

- Jusuf Karadavi je u mnogim prilikama jasno osudio nasilje i terorizam, pozivao na poštivanje ljudskog dostojanstva i jednakopravnost svih ljudi, stoga odluka o obavezi njegovog privođenja predstavlja političku volju i odluku, jer ne može biti potkrijepljena činjenicama - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.