BIH

Ugrožavanju života tužiteljice Kajmaković, pravosudna zajednica će se efikasno suprotstaviti!

Visoko sudsko i tužilačko vijeće saopćilo

A. DUČIĆ

10.12.2014

Povodom posljednjeg ugrožavanja života i sigurnosti tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine Dijane Kajmaković i članova njene porodice, Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) najoštrije osuđuje ovaj kriminalni čin i poziva nadležne organe da njegove počinioce, čim prije, pronađu i privedu pred „lice pravde“.

Kako je saopćeno iz VSTV-a, "sigurnost pravosuđa je jedan od temeljnih preduslova za profesionalno, nezavisno i nepristrano pravosuđe, ozbiljnu borbu protiv organiziranog kriminala, korupcije i procesuiranje drugih teških krivičnih djela".

- Sudovi i tužilaštva u ovoj zemlji vode procese kojim se direktno jača vladavina prava u našoj zemlji i VSTV BiH želi poslati snažnu poruku da narušavanje sigurnosti sudija, tužilaca ili uposlenika bilo koje pravosudne institucije neće biti tolerisano. Svakom ugrožavanju života i narušavanju sigurnosti, VSTV BiH i cjelokupna pravosudna zajednica efikasno će se suprotstaviti i odgovoriti na ovaj čin adekvatno i blagovremeno - navodi se u saopćenju.

VSTV BiH, ističu, također želi da uputi iskrene riječi podrške tužiteljici Kajmaković i njenoj porodici kao i svim drugim nosiocima pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini, koji se ovim činom, s pravom mogu osjećati ugroženim, u njihovoj istrajnoj borbi protiv svih oblika kriminala. Štaviše, navode, ovakvi gnusni napadi predstavljaju još jedan dokaz da sudije i tužioci profesionalno i nepristrano rade svoj posao i da njihov rad daje dobre i konkretne rezultate.

- Raduje nas činjenica da je tužiteljica Kajmaković, bez obzira na težinu okolnosti i moguće posljedice vezane za ovaj čin, nastavila da hrabro obavlja svoje redove dužnosti. U potpunosti smo uvjereni da će svi nosioci pravosudnih funkcija na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, jednako hrabro i odlučno, nastaviti borbu protiv organiziranog i svih oblika kriminala i da ih nikakvi napadi i zastrašivanja neće zaustaviti u toj borbi, niti utjecati na istrage i predmete na kojima rade - kažu u VSTV-u

Naglašavaju da je u cilju poduzimanja konkretnih mjera zaštite nosilaca pravosudnih funkcija usvojio Smjernice standarda i mjera sigurnosti pravosudnih institucija i nosilaca pravosudnih funkcija i oformio Radnu grupu za sigurnost pravosudnih institucija i nosilaca pravosudnih funkcija u BiH koja je svojim radom već doprinijela da se poduzmu konkretne aktivnosti u ovoj oblasti. S tim u vezi u proteklom mjesecu je održana dvodnevna konferencija na temu „Sigurnost pravosudnih institucija i nosilaca pravosudnih funkcija kao preduslov za nezavisno pravosuđe” kojom se željelo ukazati na značaj sigurnosti pravosudnih institucija i nosilaca pravosudnih funkcija, analizirati trenutno stanje sigurnosti pravosuđa u BiH i utvrditi put kojim će se dalje ići na unaprjeđenju ove oblasti.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.