BIH

Sedamnaesti rođendan MC Pavarotti u Mostaru

I danas radi punom parom

Redakcija

22.12.2014

Sedamnaest godina je prošlo od kada je svjetski poznati talijanski tenor Lučijano Pavaroti (Luciano Pavarotti) presjekao crvenu vrpcu i dlanovima potopljenim u boju ostavio otiske na zidovima tada novoizgrađenog Muzičkog centra Pavarotti. Od tog trenutka pa do danas, ovaj centar otvarao je svoja vrata svim kreativcima Mostara bez obzira na dob, boju kože i naciju.

Uposlenici ovog centra posebno su ponosni na ispunjavanje svog primarnog zadatka sve ove godine, a to je sklanjanje djece sa ulica i ustupanje prostora za njihov kreativno-edukativni razvoj.

Centar je nastao na inicijativu velikog italijanskog tenora i WarChild-a, nevladine organizacije smještene u Londonu, koji su koncertom u Modeni 1996. godine skupili sredstva za izgradnju. Centar je prvenstveno zamišljen kao prostor u kojem će djeca iz postratnog i podjeljenog Mostara moći kreativno provoditi svoje vrijeme i odrastati u zajedništvu.

MC Pavarotti naišao je na prve poteškoće u svom radu nakon odlaska WarChild-a iz Mostara, kada je centar upao u krizu koja je potrajala 2-3 godine prije nego je centar 2004. godine pripojen na budžet Grada Mostara.

- Prve četiri godine, gledajući iz današnje perspektive, bile su zlatno doba centra. Rukovodstvo nije moralo voditi racuna o brigama koje mi danas imamo, a to je da se stalno moramo snalaziti za plačanje osnovnih režijskih troškova koji su veliki - rekao je Elvedin Nezirović, direktor ovog centra.

Ipak, zahvaljujući ponajviše dobroj volji i entuzijazmu svojih uposlenika i saradnika, ovaj centar i danas radi punom parom. Aktivne su brojne sekcije i radionice među kojima su ples, balet, škola gitare i violine, likovna radionica te škola animiranog filma.

- Znate kako je danas, koliko para toliko muzike. Naš primarni posao je ustvari menadžerski, tražimo sredstva i šaljemo projekte da bi ponudili što više toga mladim ljudima, ne samo našeg grada, jer MC Pavarotti mora ostati bitna kulturno-obrazovna institucija na ovim prostorima - dodao je Nezirović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.