BIH

Cvijanovićeva odgovorila na većinu pitanja

U NS RS završena rasprava o ekonomskoj politici Rs za iduću godinu

Ml. D.

27.12.2014

Završnim izlaganjem predsjednice Vlade RS, Željke Cvijanović, u Narodnoj skupštini RS završena je dvodnevna rasprava o ekonomskoj politici RS za iduću godinu.

Cvijanovićeva je nakon poslaničkih diskusija odgovorila na većinu pitanja koja su postavljena ali i upozorila da je bilo i neumjesnih komentara.

- Ekonomska politika je plan kako ćemo raditi u idućoj godini. Ovaj dokument i ne može biti konkretan i to smo pokušali objasniti u nekoliko navrata ali uzalud. Konkretne djelatnosti će biti definisane Akcionim planom, rekla je Cvijanović.

Ona je dodala da se slaže s poslanicima koji su upozorili na probleme strukture BDP-a i zaposlenosti te istakla da se mora raditi na racionalizaciji administracije. Cvijanović je demantovala insinuacije da postoji obračun sa lokalnim zajednicama.

- Ako možemo raspravljati o višku radnika na republičkom nivou, zašto ne bismo mogli razgovarati o istom problemu na lokalnom nivou. Ovaj problem treba rješavati na svim nivoima u RS, istakla je Cvijanović.

Ona je u svom izlaganju rekla da Ruska Federacija izmiruje sve svoje dugove prema RS te da Vlada RS radi na povećanju penzija. Cvijanović je rekla da je Vlada do sada povećala penzije za ukupno 10,5 odsto a ne za jedan odsto kako su neki od poslanika rekli u diskusijama. Ona je, između ostalog, govorila i o energetici i cijeni električne energije u RS te naglasila da je ova cijena jedna od najnižih u regionu.

- Mnogo toga smo uradili u proteklih devet godina ali to ne odgovara opoziciji. Ali štra se može, rekla je Cvijanović.

Odgovarajući na pitanje koje je nekoliko poslanika postavilo u diskusijama a odnose se na neravnomjeran razvoj regiona u RS, Cvijanovićeva je istakla da je namjera Vlade RS ravnomjeran razvoj svih dijelova entiteta pri čemu regionalizacija nema važnost osim da se vidi gdje i čega ima na nekom području. Ona je dodala da će Vlada RS prihvatiti razgovore o svimproblemima i na svim nivoima.

- Ekonomska politika je reformski dokument koji ćemo provesti u narednoj godini. Podsjećam vas da je u njoj planirano donošenje ili izmjena 33 zakona, rekla je Cvijanović.

Nakon zaključenja rasprave o Ekonomskoj politici RS za iduću godinu, u kojoj je bilo 32 diskusije i 72 replike, sjednica je nastavljena izlaganjem ministra finansija, Zorana Tegeltije, o budžetu za iduću godinu, što je druga tačka dnevnog reda sjednice.

 

 


 
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.