Kozarić: Očekivani ekonomski rast ove godine 2,5 posto

Guverner Centralne banke BiH

Srna
02.01.2015 13:31

Ekonomski rast u BiH u 2015. godini trebalo bi, prema projekcijama, da bude oko 2,5 posto, rekao je guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić.

On je naveo da je Međunarodni monetarni fond nešto optimističniji i da prognozira ekonomski rast od 3,5 posto a Evropska banka za obnovu i razvoj od 2,7 posto.

„Ipak i ako se desi da rast bude 2,5 posto, to će biti jedan blagi oporavak i mislim da su realne šanse da se to desi, ali preduslov je da vlasti profunkcionišu i da se posvete ekonomiji“, rekao je Kozarić za Radio "Slobodna Evropa".

Guverner Centralne banke BiH nada se da će svi građani BiH u 2015. godini osjetiti određeni boljitak, iako se rast od 2,5 posto neće vidjeti odmah.

On je istakao da ekonomija treba bude u prvom planu u BiH, gdje je nezaposlenost najveća u regionu i iznosi 27,5 posto.

Prema njegovim riječima, BiH je zadužena 8,1 milijardu ili 28,9 odsto učešća u BDP-a.

Kozarić tvrdi da je bankarski sektor u BiH stabilan i visoko likvidan, ali da ima problem nekvalitetnih kredita koji su na nivou od 15,6 posto.

On je ocijenio da će se 2014. pamtiti kao teška godina, možda i najteža poslijeratna u BiH i za ekonomiju i za građane.

„Majske i augustovske poplave, februarski protesti, izbori u oktobru, sve su to bili izazovi kojima smo bili izloženi. Godina je počela dobro. Mi smo predviđali ekonomski rast od 1,8 posto, ali katastrofalne poplave su učinile svoje i godinu završavamo rastom od 0,7 posto, što je znatno manje od predviđenog“, kaže Kozarić.

NA VRH