BIH

Zajednička izjava je zloupotreba Predsjedništva BiH

Predsjednik RS-a Milorad Dodik

M. Sm.

2.1.2015

Zajednička izjava Predsjedništva BiH o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za poduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja EU je zloupotreba Predsjedništva, jer ono nema te nadležnosti. Za nas ta izjava nije obavezujuća. Mi ćemo biti dio konsenzusa, ali nećemo biti dio podrške Predsjedništvu.

Ovo je u Mostaru izjavio predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, osvrnuvši se na Prijedlog teksta zajedničke izjave o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za preduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH EU, što je usaglašeno i utvrđeno na Predsjedništvu BiH 31.decembra

Prema njegovim riječima, neće biti problem prihvatiti stvari kao što su mehanizam koordinacije, "Sejdić-Finci" i neke ekonomske mjere.

-  Međutim, da se BiH pokazuje kao mjesto koje treba da odlučuje o ekonomiji izvan kompetencija zajedničkih institucija nije prihvatljivo. Bilo kakav stav Parlamenta BiH za vlast Republike Srpske ne može biti obavezujući za ono što je u nadležnosti Republike Srpske. To je naše pravo i nemamo namjeru da nikome damo pravo da odlučuje u naše ime- rekao  je Dodik.

Govoreći o formiranju vlasti na državnom nivou, on je rekao da "SNSD nikad nije išao drage volje u Sarajevo već isključivo da zastupa interese Republike Srpske".

- Teško je napraviti konsenzus. Zajedničke institucije ne mogu biti kompaktne oko programa onih koji će ih činiti. SDS ima jedan  program, HDZ drugi, SDA i DF neki prikriveni program. Ne mislim da trebam gubiti energiju da se bavim tim pitanjima, jer na kraju krajeva BiH od ukupnih pitanja koje rješavaju državni organi ima tek 12 ili 13 posto nadležnosti- rekao je Dodik.

On je u Mostaru boravio povodom slave Eparhije zahumsko-hercegovačke - Svetog Ignjatija Bogonosca.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.