BIH

Reis Kavazović: Islam za Bošnjake nije politički program

U intervjuu za web-portal "Al Jazeere Balkans"

Redakcija

3.1.2015

Muslimani, Bošnjaci u Bosni i Hercegovini islam doživljavaju kao unutarnju duhovnu snagu, a ne kao politički program, izjavio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović,  web-portal  "Al Jazeere Balkans". Poglavar Islamske zajednice u BiH je govorio, između ostalog o radikalizmu te odgovarao na pitanja o Bilalu Bosniću te tzv. Islamskoj državi.

- Naravno, postoje pokušaji da se jedan broj njih (Bošnjaka op.a.) instrumentalizira za tuđe ciljeve. U pitanju su novac, obećanja i interesi ili puka manipulacija naivnim koji vjeruju kako ratuju za uzvišene ideale islama, a ne vide da su uvučeni u bratoubilački rat za interese drugih o kojima ništa ne znaju - kazao je ef. Kavazović.

Pojam međunarodni terorizam, prema njegovim riječima  je, nažalost, "danas „osiguran“ samo za muslimane". On je istaknuo u pogledu optužnice protiv Bosnića da podržava princip da istražni organi rade svoj posao, a da optuženici imaju pravo na odbranu.

- Ipak, svaki teror i svako zagovaranje terora treba da brine svakog čovjeka odgovornog za porodicu, društvo i državu u kojoj živi. Organizacije koje se bave zaštitom prava i sloboda treba da prate ovaj proces i da alarmiraju javnost ako bi došlo do kršenja ljudskih prava optuženog. Komisija za ljudska prava Islamske zajednice u BiH ovaj, kao i slučaj Imada al-Husina, ima u svome fokusu rada - rekao je Reis, izražavajući zabrinutost zbog zloupotrebe islama i njegovog učenja od nekih pojedinaca i manjih skupina koji vjerom pravdaju isključivost, mržnju i nasilje nad neistomišljenicima i drugima.

Prema njegovim riječima, Islamska zajednica u BiH ne poznaje nikakvu „selefijsku zajednicu“, a "Bosnić predstavlja samoga sebe".

Ne služite đavoljem cilju

Na pitanje o terorističkoj organizaciji Islamska država, reis Kavazović kaže da će "vrijeme će pokazati čiji rodni list ta tvorevina nosi".

- Bojim se da je organizirana kao dodatni motiv agresije na prostore muslimanskog svijeta. Zato apeliram na naše ljude da ne služe đavoljem cilju - rekao je Reis Kavazović.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.