BIH

Zbog odrona zatvoren put Fojnica-Dusina

Put je zatrpala veća količina stijena, zemlje i drveća

H. ČUKLE

12.1.2015

Tokom prvog radnog dana ove sedmice, u ponedeljak, 12. januara oko 10:30 sati došlo je do klizišta i odrona na regionalnom putu R 437 Fojnica - Dusina u općini Fojnica. Tom prilikom je došlo do odrona veće količine stijena, zemlje i drveća, zbog čega je pomenuti put zatvoren za saobraćaj do daljnjeg, a naselje Dusina sa oko 500 stanovnika odsječeno od Fojnice.

Uzroci pojave klizišta i odrona za sada su nepoznati, a nagađa se da je uzrok otopljenje nakon polarnih dana i velikih minusa.

To je lokalitet Gotuša, gdje je planirana izgradnja MHE "Luke" Gojevići Fojnica i gdje su skoro godinu dana danonoćno dežurali mještani, kako bi spriječili izgradnju te mini centrale.

Na licu mjesta smo zatekli Mahira Baruta, građevinskog inženjera firme "Orman" d.o.o. Kiseljak koja održava tu dionicu puta, na području općine Fojnica.

- Nakon dojave odmah smo stigli na lice mjesta, za nama ide i građevinska mašina koja če to očistiti. Po slobodnoj procjeni tu se nalazi oko 500 metara kubnih kamena i zemlje. Mislim da ćemo u toku današnjeg dana to očistiti i put osposobit za promet vozila. Srećom tom prilikom nije bilo povrijeđenih - rekao je Barut.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.