BIH

Mandra: Suludo je čime se moramo baviti!

Lopovi pokrali šipke na području klizišta ua Barama

E. T.

13.1.2015

Na lokalitetu klizišta u Barama kod Kaknja, lopovi su pokrali čelične šipke, takozvane repere koji služe za mjerenje, odnosno praćenje tla.

Vezana vijest  Lopovi pokrali čelične šipke koje su služile za monitoring klizišta u Barama

Naćelnik općine Kakanj, Nermin Mandra, kazao je za “Avaz” da su oni suočeni sa brojnim opstrukcijama i problemima, od kad je došlo do stravičnog klizišta u kojem je život izgubila Samira Kovačević, a još tri osobe su bile zatočene ispod ruševina.

- Dok mi ulažemo sve napore da smjestimo ljude, dođu neki bezobzirni pojedinci i ukradu te repere. Da stvar bude gora, od tih čeličnih šipki nemaju mnogo finansijske koristi, pa je začuđujuće da to nekome pada napamet da ukrade – kazao je Mandra.

Nurudin Hrusto, šef štaba Civilne zaštite Kakanj, kazao je da su u rezervi imali nove repere i odmah ih zamijenili.

- Bitno je da nisu zabilježena nova kretanja tla. Općinske vlasti se suočavaju s brojnim problemima. Govorio sam ranije i osobi kojoj smo obezbijedili sredstva za kiriju, isti taj ode u kafanu i sve popije da bi poslije s porodicom otišao u kolektivni smještaj - dodaje Hrusto.  

Općina Kakanj će od Rudnika mrkog uglja zahtijevati podršku u sanaciji klizišta s obzirom da je to zemljište u vlasništvu RMU Kakanj.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.