BIH

Stoti rođendan bake Ive Baković: Život je borba, pritrpi, pritrpi!

Ima devetoro unučadi, sedamnaestoro praunučadi

A. Kamber

15.1.2015

Baka Iva Baković, poznatija kao Stipuša iz duvanjskoga sela Mokronoge je nedavno  napunila 100 godina i zagazila u drugo stoljeće svoga života. Rodom je iz duvanjskoga sela Letke, a zbog djevojačkoga prezimena Stipić, poznatija je kao Stipuša nego kao Iva.

S mužem Markom Stipuša je živjela 27 godina i rodila sedmero djece, od kojih je petoro živo. Ima devetoro unučadi, sedamnaestoro praunučadi i jedno čukununuče. Udovica je od prije 50 godina. 

100-ti-rodjendan-bake-stipuse

- Imam dvi kćeri udovice, a dvi su mi kćeri umrle od neizlječive bolesti, izgubila sam  moju nevjestu Anđu s kojom sam živila 45 godina, brata, zeta, djevere… Sve su to moja dica i mene je žalost umijela. Nek živi ko god hoće 100 godina, ali neka to bude  u zdravlju i radosti”,  izjavila je baka Stipuša za Radio Tomislavgrad i portal Tomislavcity, dodajući da živi sa sinovima Jokom i Dragom, te kćerkom Anom, dok dvije kćeri, Anđa i Dragica žive u susjedstvu.

- Više sam sačova stavila nego sve mokronoške žene. Kad je vojska bila: partizani, domobrani, Talijani, ustaše, četnici, nije tu bila samo jedna vojska, oni otiđi, oni dođi… Izili, sve odnili. Nikad vojska nije izlazila iz ove kuće.  Nije se ništa moglo zavrnut u kući, govorio im ili ne, prisjetila se Stipuša koja je preživjela i posljednji rat u BiH.

Stoti rođendan je baka Stipuša proslavila sa brojnim članovima porodice u unukovom kafiću u gradu gdje se zahvalila svima na darovima, te im prenijela životnu filozofiju u par riječi:"Život je borba. Pritrpi, pritrpi”.

stoti-rodjendan-bake-stipuse

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.