BIH

Sigurnosni sektor u BiH prepušten sam sebi!

Naša država u delikatnoj situaciji zbog nedostatka nadzora

A. DUČIĆ

17.1.2015

Zbog šarade oko formiranja vlasti koje javnosti priređuju stranke koje pretendiraju da budu predvodnice koalicija, a prevashodno SDA i DF, u javnosti pomalo neopaženo prolazi činjenice da vojne, policijske i obavještajno-sigurnosne institucije BiH već mjesecima nisu pod parlamentarnim nadzorom i odgovarajućom institucionalnom kontrolom.

Ovaj pravni vakum u BiH traje više od dva mjeseca, a ukoliko potraje mogao bi imati veće posljedice nego što se to čini. 

Naime, iz Centra za sigurnosne studije (CSS) upozorili su da od kraja mandata prošlog saziva delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH imamo situaciju da niko ne nadzire rad pojedinih institucija i sigurnosnih agencija kao što su Ministarstvo odbrane BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu, kao i mnoge druge institucije na nivou države.

Među onim tijelima, koji bi to trebali činiti, su Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH, koja vrši nadzor i kontrolu nad čak 15 institucija odbrane i sigurnosti na državnom nivou, te Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

Iz CSS-a su jasno potcrtali da prolongiranje konstituiranja zakonodavne vlasti na državnom nivou odnosno formiranje navedenih komisija čini ovu zemlju manje sigurnom. Štaviše navode da je sigurnosni sektor, bez sumnje, u ovom momentu prepušten sam sebi, što objektivno dovodi do opasnosti da sigurnosne službe krivo protumače svoju zadaću i počnu djelovati poput države unutar države.

Generalni sekretar CSS-a Denis Hadžović kaže za "Avaz" da se jedno od gorućih pitanja vezanih za nepostojanje parlamantarnog nadzora direktno je odnosi na međunarodne obaveze BiH. 

denis-hadzovic

Hadžović: Nadamo se da nadležni neće dozvoliti blamažu na međunarodnom planu

On objašnjava kako je cilju doprinosa međunarodnom miru i sigurnosti u svijetu, prva rotacija pješadijske jedinice Oružanih snaga BiH upućena u novu misiju koalicijskih snaga u Afganistan 26. decembra prošle godine, i to na osnovu odluke Predsjedništva BiH. 

- Članom 6. Zakona o učešću pripadnika OS BiH, policijskih službenika, državnih službenika i ostalih zaposlenika u operacijama podrške miru i drugim aktivnostima u inostranstvu, predviđeno je da ako Parlamentarna skupština BiH ne potvrdi odluku Predsjedništva u roku od 60 dana, odluka će se smatrati odbijenom i obustavit će se sve aktivnosti na njenom provođenju. Sada se postavlja pitanje da li BiH može dozvoliti sebi da usljed proceduralnih i neodgovornih politika dođe u situaciju da napravi presedan u oblasti ispunjavanja međunarodno preuzetih obaveza? Nadamo se da nadležni neće dozvoliti jednu takvu blamažu na međunarodnom planu - rekao je Hadžović

Podsjetio je i na nedavni izvještaj Američkog senata o zloupotrebi ovlaštenja Američke obavještajne službe (CIA) vezane za mučenje i nehumane mjere pri ispitivanju zatvorenika. Ovaj podatak, navodi on, ne bi dospio u javnost da nije bilo istrage nadležne parlamentarne komisije. 

Inače, u proteklih godina upravo je na zahtjev Komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH pokrenuto nekoliko značajnih istraga koje su dobile i epilog u Tužilaštvu, kao što su neadekvatna odnosno nekvalitetna nabavka pancira za deminere OS BiH, zloupotrebe prilikom uništavanja viškova naoružanja, istrage povodom propusta u slučaju blokada zgrade Parlamentarne skupštine, februarskih protesta i još neke druge,

Slučaj terorizma u Francuskoj

Da je ovakva situacija u kojoj se nalazi BiH, kako navodi Hadžović, trenutno zadesila Francusku, to bi za ovu državu značilo da niko ne bi mogao potegnuti pitanje procedura koje su sigurnosne agencije provele u odnosu na ovaj teroristički čin.

- Vidimo da je glavni istražitelj izvršio samoubistvo i opravdano je očekivati da će nadležne komisije tražiti odgovore na pitanja kako su ove osobe koje su bile pod nadzorom sigurnosne agencije bile van njihove kontrole i učestvovale u jednom ovakvom činu ili da li policijske agencije kvalitetno vodile ovu akciju. Ovo je najplastičnij primjer zašto je i BiH potreban parlamentarni nadzor nad sigurnosnim sektorom - kaže Hadžović.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.