BIH

Radit ćemo da ovo uspije!

Ministar Štajnmajer za „Dnevni avaz“

A. DUČIĆ

17.1.2015

Nakon energičnog govora koji je jučer održao pred poslanicima Državnog parlamenta njemački ministar vanjskih poslova Frank-Valter Štajnmajer (Walter Steinmeier) u ekskluzivnoj izjavi za "Avaz" najavio je da će Evropljani nastaviti raditi na tome da ova inicijativa uspije.

Štajnmajer je, naime, odgovarajući na naš upit o tome u kojoj mjeri je on uvjeren da će šansa koju Evropska unija nudi bosanskohercegovačkim političarima ovoga puta biti iskorištena, jasno rekao da će EU uraditi svoj dio posla. 

- Sigurno ćemo raditi na tome da politički lideri iskoriste ovu šansu - rekao je njemački šef diplomatije. 

On je jasno potcrtao da nova diplomatska ofanziva koju je zajedno s ministrom vanjskih poslova Filipom Hemondom (Phillip Hammond) pokrenuo, nema alternativu te da su Njemačka i Velika Britanija odlučne da bh. građanima daju evropsku perspektivu. Štajnmajer je potcrtao da ova inicijativa ne smije doživjeti neuspjeh.

Pred dolazak u našu državu on je rekao da BiH zaslužuje „šansu za novi početak“.

- Država je u prošloj godini pogođena teškim poplavama, a ekonomski razvoj već godinama tapka u mjestu. Stopa nezaposlenih, prema zvaničnim podacima, iznosi više od 40 posto, od čega je više od 60 posto mladih bez posla. Istovremeno, BiH još pati od posljedica rata, koji je u periodu od 1992. do 1995. godine odnio više od 100.000 života – rekao je Štajnmajer.

Njemački ministar vanjskih poslova cijeni da još u našoj zemlji vlada nepovjerenje između različitih etničkih grupa te da su posljedice toga politička i ekonomska stagnacija države, odnosno izostanak prijeko potrebnih reformi.

- U EU svi smo saglasni: BiH je jako potreban jedan novi politički zamah radi bolje budućnosti. Politički i ekonomski zastoji godinama su prepreka približavanja BiH EU, ali mi to ne smijemo dopustiti. To nisu zaslužili građani BiH, a nije dobro ni za njene susjede i Evropu – poručio je Štajnamjer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.