BIH

U Vogošći nabujali vodotoci

Na nekim mjestima došlo do izljevanja vode iz riječnih korita

Autor:Eset MURAČEVIĆ

19.1.2015

Kišne padavine u noći sa 18. na 19.januar i na području općine Vogošća dovele su do podizanja nivoa vode u riječnim koritima. Na nekim mjestima došlo je do izlijevanja vode iz njihovih vodotoka.

Zbog izlijevanja vode na magistralni put bio je otežan saobraćaj ulicom Igmanska na spoju sa ulicom Ahmeda Rizve. Bosna je ugrozila putnu saobrćajnicu Svrake III u vogošćanskom naselju Svrake, a oborinske vode ugrožavale putne pravce Svrake I i Svrake IV.

ul-igmanska-2

Foto: E. Muračević

Neadekvatna odvodnja oborinskih voda ispod autoputa Zenica-Sarajevo dodatno ugrožava stambene objekte gornjeg dijela Svraka čije podrume ugrožava voda, a nekim objektima je,  zbog novoformiranih jezera, teško prići.

Nabujala voda ugrožavala je i putnu komunikaciju u Dumači. Podzemne i druge oborinske vode ugrozile su nekoliko objekata u Blagovcu, u Donjoj Vogošći, Semizovcu...

ul-igmanska-1

Foto: E. Muračević

Na tri mjesta uočena su pomjeranja tla, i to u Vogošći u ulici Partizanskog odreda Zvijezda broj 54b, Hotonju u ulici Donji Hotonj broj 26b i Semizovcu u ulici Nebočaj 35, lokaciji za koju je urađen projekat sanacije, a na kojoj su tokom majske kataklizme, iz preventivnih razloga, porodice bile izmještene u alternativni smještaj.

Ekipe Civilne zaštite općine Vogošća intervenisale su na više mjesta vezano za pročišćavanje šahtova, prokopavanja  odvodnih, kanala, postavljanju vreća sa pjeskom te iscrpavanju vode iz podruma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.