BIH

Kebo dao iskaz u Tužilaštvu BiH

Nakon skoro dva sata

Autor:E. DRAGUNIĆ

21.1.2015

14:09 Nakon skoro dva sata davanja iskaza u Tužilaštvu BiH, potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo izašao je iz zgrade. Po izlasku novinarima je izjavio da je postupajućeg tužioca upoznao s tim ko mu je dostavio svu dokumentaciju.

- Tužilac me je upoznao da se već vodi postupak protiv Sakiba Mahmuljina za ratne zločine. Taj postupak je počeo i prije nego što sam dostavio ovu dokumentaciju, a nakon ovoga tužilac je dobio i dodatne dokaze - rekao je kratko Kebo.

12:29 Potpredsjednik Federacije BiH (FBiH) Mirsad Kebo trenutno se nalazi u zgradi Tužlaštva BiH gdje će u svojstvu svjedoka dati iskaz na okolnosti u vezi s utvrđivanjem eventualne odgovornosti Sakiba Mahmuljina, Šefika Džaferovića i drugih osoba u vezi s ratnim zločinima nad srpskim civilima u mjestu Vozuća kod Zavidovića.

- U svojstvu svjedoka pozvan sam da se pred postupajućim tužiocem pojavim i s radošću se odazivam što mu mogu odgovoriti na sva pitanja koja će otkriti istinu - izjavio je Kebo novinarima prije ulaska u zgradu Tužilaštva BiH.

- Moj nastup nije izdajnički i nije emotivan, on je moja ustavna obaveza da sve što je suprotno Ustavu i zakonu prijavim nadležnim organima - rekao je Kebo.

Danas je, kako je naveo, ponio još neka dokumenta koja dokazuju ko su stvarni krivci.

- Časni ljudi i pošteni borci ne trebaju se plašiti, već oni koji su iz ovoga profitirali i koji su dvadeset godina u svojim kasama skrivali ovakve dokaze. Tražit ću od tužioca da OSCE i međunarodna zajednica nadgledaju ovaj proces, jer mislim da je ovo sad što isplivava poslije Dejtona najveći postupak suočavanja svih nas sa istinom, koja nije uvijek prijatna. Ona je često puta bolna - naglasio je Kebo.

Istaknuo je kako je istina osnovno civilizacijsko mjerilo.

Na pitanje novinara da li ga je iko iz SDA kontaktirao ovih dana, on je odgovorio da je u zgradi Predsjedništva BiH u potpunoj izolaciji, što je neviđeno u demokratskim društvima.

- Ovo sve što se dešava pokazuje da sam pogodio "u oko". Samo kažem da je Bakir Izetbegović vođa radikala, a koje funkcije obnaša to je njegov problem. Ostali koji su pobrojani ovim dokumentima neka izađu pred lice pravde i neka polože račun za ono što su radili - dodao je Kebo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.