BIH

SDA, HDZ BiH i DF još bez dogovora

Formiranje vlasti u SBK i dalje zaustavljeno

Autor:D. PUCAR

21.1.2015

Novi sastanak potencijalnih koalicionih partnera, održan jučer u Travniku, nije urodio plodom pa je formiranje vlasti u Srednjobosanskom kantonu još na čekanju. Predstavnici HDZ-a BiH, SDA i DF-a najviše su diskutirali o tome kome će pripasti premijerska pozicija, a kome ministarsko mjesto iz reda srpskog naroda, što je i do sada bio kamen spoticanja. No, rješenje očito nisu pronašli.

Na sastanku je dogovoreno formiranje tročlanog pregovaračkog tima koji u roku od sedam dana, odnosno do narednog stranačkog sastanka, treba formirati usaglašene prijedloge principa i djelovanja buduće Vlade.

- Napravili smo tim koji će pripremiti sve ono u čemu su naše dodirne točke, jer i HDZ BiH i SDA i DF imaju svoja načela i principe funkcioniranja vlasti. Raspodjelu pozicija nismo uspjeli dogovoriti - kazala je predsjednica Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Lidija Bradara.

Dodala je i da HDZ BiH ostaje pri svojim zahtjevima da traži četiri pozicije u Vladi SBK, premijersku i tri hrvatske ministarske pozicije ili četiri hrvatska ministarska mjesta i jednu ministarsku poziciju iz reda srpskog naroda.

- Konačan dogovor nije postignut i sporne su sve pozicije te kompletna raspodjela, jer imamo različite stavove. Iako sam optimista, ide veoma teško - rekao je Asim Mekić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.