BIH

Delegacija Granične policije BiH u posjeti Predsjedništvu Savezne policije Njemačke

Spremnost za nastavak uzajamne bilateralne saradnje

Mi.K.

22.1.2015

Direktor Granične policije Bosne i Hercegovine, Zoran Galić sa svojim saradnicima od 19 – 22. januara 2015. godine boravi u posjeti Saveznoj policiji Njemačke.

U sklopu posjete, 21. januara 2015. godine održan je sastanak u Predsjedništvu Savezne policije Njemačke, u Berlinu, s predsjednikom Dieterom Romannom, a delegacija Granične policije BiH je prisustvovala i prezentaciji organizacije ovog policijskog tijela.

S obzirom na činjenicu da je Savezna policija Njemačke od osnivanja Granične policije BiH ovoj policijskoj agenciji pružala podršku u donaciji opreme i brojnim obukama, direktor Zoran Galić se ovom prilikom lično zahvalio na dosadašnjoj pomoći.

Predsjednik Dieter Romann je istaknuo da prati i podržava rad Granične policije BiH, te je izrazio spremnost za nastavak uzajamne bilateralne saradnje u jačanju kapaciteta ove bh. policijske agencije.

policija-bih-1

SR Njemačka je u dosadašnjem periodu pružala bezrezervnu podršku u osnivanju Granične policije BiH i njenom operativnom jačanju. Vlada SR Njemačke je od 2000. godine Graničnoj policiji BiH donirala opremu u vrijednosti oko 7,5 miliona KM.

Pod njenim pokroviteljstvom realiziran je veliki broj obuka za pripadnike Granične policije BiH iz različitih oblasti, specijalističke obuke za jedinice za nadzor i osmatranje, kao i za jedinice za podršku i kontrolu te obuke za menadžment, bombne tehničare, kormilare i trenere za sistem policijskog obrazovanja.

U okviru saradnje ova dva policijska tijela organizirane su i obuke iz oblasti kriminalistike i detektivskih poslova te prepoznavanja falsificiranih dokumenata, navodi se u saopćenju Granične policije BiH.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.