BIH

Izetbegović: U petak neće biti izabrano rukovodstvo FBiH

Sastanak DF-a, SDA i SDP-a bez dogovora

M. Aš.

27.1.2015

Prije nekoliko minuta završen je sastanak lidera SDP-a Nermina Nikšića, SDA Bakira Izetbegovića i DF-a Željka Komšića.

Nakon okončanja sastanka, novinarima se obratio samo Izetbegović kazavši da su danas Komšić i on tražili podršku od SDP-a kako bi se podržao izbor rukovodstva FBiH u najkraćem roku te proces formiranja zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH.

- Također smo se složili da je neophodno da se u petak na sjednici Doma naroda donese odluka o privremenom finansiranju kako bi se omogućilo nesmetano funkcionisanje institucija FBiH, kazao je Izetbegović.

Na novinarsko pitanje znači li to da u petak neće biti izabrano rukovodstvo FBiH, te da li su dobili konačnu podršku SDP-a, Izetbegović je rekao:

- Mi smo tražili od SDP-a da ne bude opozicija u formiranju vlasti. No, očekujemo da SDP takvu odluku donese na sjednici Glavnog odbora koja je zakazano za subotu te bi time omogućili dovoljan broj ruku u Domu naroda FBiH. To očekujemo od SDP-a. Nikšić ima pozitivan pristup tome, ali ne može sam bez organa stranke donijeti tu odluku.

Izetbegović je potvrdio da to znači da u petak neće biti imenovano rukovodstvo FBiH nego da će biti održana sjednica na kojoj će se samo donijeti odluka o privremenom finansiranju.

- A onda u nastavku te sjednice, koja bi se održala sljedeće sedmice, ako bi imali podršku SDP-a koju smo tražili, bi bilo izabrano rukovodstvo FBiH, dodao je Izetbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.