BIH

Elez: Formirati štabove za vanredne situacije

Civilne zaštite RS

P. M.

28.1.2015

Direktor Uprave civilne zaštite Republike Srpske, Veseljko Elez, razgovarao je u Trebinju s predstavnicima  CZ Trebinja, Bileće, Gacka, Ljubinja, Nevesinja, Berkovića i predstavnicima elektroenergetskih preduzeća o smanjivanju posljedica elementarnih neprilika.

Svaka lokalna zajednica već sutra treba da formira štab za vanredne situacije i stavi sve jedinice u pripravnost, uradi analitiku kritičnih tačaka na osnovu iskustva predhodnih godina, glavni je zaključak sastanka.

Prema Elezovim riječima mora se posebno voditi računa o nivou podzemnih voda, pošto su obimne padavine najavljenje naradnih dana, a kišni perod će trajati sve do polovine februara.

- Moramo voditi računa o padavinama koje su bile prisutne prethodnih dana u Hercegovini, a imamo najava da će padavine s nekim pauzama trajati sve do 13 februara. Imamo prognoze za narednih pet šest mjeseci koje govore da će padavina u februaru biti značajnije iznad prosjeka, te da i u martu se očekuju obimnije kiše, a u maju suša - kazao je Elez.

Duško Vujović, šef službe za integralno upravljanje vodama Hidroelektrana na Trebišnjici kazao je da se već prave planovi za prihvatanje najavljenih količina vode zbog obimnih padavina.

- Od ponedeljka ujutro mi pravimo planove za prihvatanje i evakuaciju očekivanih voda. Akumulacije su spremne da prihvate veće količine vode i radiće se plansko ispuštanje vode, pa se ne očekuju veći problemi - rekao je Vujović.

Iz Civilne zaštite Bileća kažu da imaju plan za spasavanje od poplava po kome će postupati narednih dana, ako za to bude potrebe zbog podzemnih voda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.