BIH

Nekome nije u interesu da mi funkcioniramo

Direktor Agencije za borbu protiv korupcije Sead Lisak

B. TURKOVIĆ

31.1.2015

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) uputila je Vijeću ministara BiH na usvajanje novu strategiju za borbu protiv korupcije i akcioni plan za njeno provođenje koja obuhvata period od 2015. do 2019. godine, nakon što su istekli strategija i njen provedbeni dokument za period 2009.-2014. godine.

U razgovoru za naš list Sead Lisak, direktor APIK-a, kaže da nova strategija, najkraće rečeno, teži da napravi sistemski okvir za borbu protiv korupcije. Suština ovog dokumenta je, kako kaže, bavljenje sistemskom, a ne „sitnom“ administrativnom korupcijom, koja je u nadležnosti nižih nivoa vlasti.

Naglašava da uspjeh u provođenju strategije i akcionog plana direktno zavisi od institucija u BiH i njihove spremnosti da se uhvate ukoštac s ovim problemom.

- Poštujući specifično ustavno uređenje BiH, trudili smo se da izradimo dokument koji je, osim toga što je ambiciozan, realno provodiv. To znači da nije spisak želja, već jasan koncept za borbu protiv korupcije, koji će, uz očekivanu podršku političkog faktora i institucija koje učestvuju u njenom provođenju, značiti okretanje novog lista u borbi protiv korupcije u BiH. Ovo je neophodno učiniti ne samo zbog intenzivnih zahtjeva međunarodne zajednice da se naša zemlja počne obračunavati s korupcijom već i zbog poboljšanja uvjeta za život građana i društva u cjelini - kaže Lisak.

U ovoj strategiji, za razliku od prethodne, posebna pažnja posvećena je specifičnostima uređenja BiH, pri čemu se nikome ne oduzimaju nadležnosti, već naprotiv, dodaju. Dokument daje mogućnost nižim nivoima da izrade svoje strategije borbe protiv korupcije, ali i da ih usklade s općim principima iz strategije na državnom nivou.

- Nova strategija i akcioni plan, za razliku od prethodnih, vrlo konkretno i jasno navode institucije koje trebaju provoditi određene aktivnosti. Ukoliko to ne budu činile u skladu s predviđenim obavezama, nećemo imati drugog izbora nego javno prozivati institucije i, eventualno, pojedince koji ne budu provodili svoje obaveze - najavljuje Lisak.  

Kada je riječ o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa, one su predvidjele da APIK preuzme ovu problematiku od Centralne izborne komisije BiH. Međutim...

- Sačinili smo novi pravilnik o unutrašnjoj organizaciji, koji predviđa da APIK preuzme određeni broj zaposlenih iz CIK-a i u junu prošle godine uputili ga Vijeću ministara BiH na usvajanje. Međutim, pravilnik ni do danas nije usvojen, tako da je Odsjek za sukob interesa do daljnjeg ostao u okviru CIK-a bez praktičnih nadležnosti. Stalno nešto čekamo. Stalno nailazimo na prepreke u radu. Nekome kao da nije u interesu da ova institucija funkcionira - zaključuje Lisak.

61

prijavu koja, prema procjeni prijavitelja, sadrži elemente korupcije APIK zaprimio u 2014.

Najviše se tih prijava odnosi na nepravilnosti u konkursnim procedurama u institucijama s javnim ovlaštenjima. Slijede pritužbe na rad pravosudnih organa, odnosno sudija i tužilaca, zatim advokata i sudskih vještaka i, na koncu, nepravilnostima u oblasti obrazovanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.