BIH

Kolovozi mokri i klizavi, oprez zbog magle i odrona kamenja

Stanje na putevima u BiH

Fena

2.2.2015

U većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraćaj se jutros odvija po mokrom i mjestimično klizavom kolovozu.

Na dionicama u višim predjelima na kolovozu ima ugaženog ili raskvašenog snijega, izdvajaju se magistralni puteve: Ripač-Vrtoče-Bosanski Petrovac-Lanište, Kupres-Šuica-Livno, Glamoč-Mlinište,  Kolo-Tomislavgrad-Šuica  kao i šire područje Romanije.  

Skreće se pažnja na učestale odrone kamenja na kolovoz, a izdvajaju se putevi:  Bugojno-Novi Travnik, Prozor-Gornji Vakuf, Jablanica-Mostar-Doljani, Čapljina-Stolac-Neum i Turbe-Skender Vakuf-Karanovac. U višim predjelima kao i na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove  magla i niska oblačnost  smanjuju vidljivost, posebno na području Petrovca, Ključa,  te dijelove  Kantona Sarajevo. 

Apeluje se na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

RADOVI 

MAGISTRALNI PUTEVI
M-4 
Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.
Simin Han-Kalesija (u Babajićima) zbog aktiviranog klizišta obustavljen saobraćaj. Alternativni pravac je preko Dubrava.
M-6
Ljubuški-Čapljina (na izlazu iz Ljubuškog) izvode se sanacioni radovi, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila (postavljeni semafori).
M-16 
Jajce Banja Luka (Lučina) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.
M-17
Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih kraćih obustava saobraćaja (do 15 minuta) radnim danima i subotom od 07.00 do 17.00 sati, a nedjeljom od 07.00 do 13 sati.
M-18
Tuzla-Bijeljina-u mjestu Požarnica (zbog klizišta) saobraća se usporeno-jednom trakom. U Seljublju je na snazi zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 tone.
Brod na Drini-Šćepan Polje-zabrana za  vozila ukupne mase iznad 12 tona i duža od 8 metara.

REGIONALNI PUTEVI
R-413a Travnik-Galica, zbog sniježnih lavina potpuno je obustavljen saobraćaj.
R-403a Kamenica-Tržačka Raštela (u naselju Gata) zbog sanacije klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za vozila preko 30 tona (osim autobusa i cisterni za prevoz mlijeka).
R-419 Mihalji-Blidinje zabranjen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 t.

KANTON SARAJEVO
Zbog izvođenja neophodnih radova,  izmjenjen je režim saobraćaja u ulici Branislava Nušića, saopćeno je iz BIHAMK-a. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.