BIH

Učenici bojkotirali nastavu jer je učiteljica penzionisana

Nesporazum roditelja i direktora OŠ „Nafija Sarajlić“

F. N.

3.2.2015

Roditelji čija djeca pohađaju drugi razred Osnovne škole „Nafija Sarajlić“ jučer su ustali protiv odluke direktora škole Zijada Numića da učiteljicu koja predaje njihovoj djeci Pašanu Čano pošalje u penziju. Kazali su da ih je prvog dana drugog polugodišta dočekala informacija da učiteljica ide na godišnji odmor, a nakon toga u penziju i da će doći zamjena.

Jedan od roditelja kazao nam je da su o tome obavijestili Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS te uputili peticiju da ne žele nikakvu smjenu jer smatraju da će učenici biti oštećeni te da će se zakon prekršiti. 

Zbog cijele situacije i nesporazuma, polovina učenika II-1 razreda jučer nije bila na nastavi. 

- U četvrtak smo saznali da je učiteljici Čano uručeno rješenje o godišnjem odmoru te da dolazi zamjena. To nismo mogli dozvoliti jer je u pitanju 18 djece koja trebaju završiti razred s učiteljicom koja ih je do sada vodila, a nikako da se u drugom polugodištu trebaju navikavati na neki novi sistem - rekao nam je ovaj roditelj. 

S druge strane, direktor Numić kaže da ništa nije urađeno mimo zakona, ali da će se ovog puta ispoštovati volja učenika i roditelja. 

zijad-numic

Numić: Sve po zakonu

- Roditelji su na neki način izvršili pritisak na mene. Učiteljica Čano je ispunila uvjete za penziju. Sve sam radio u skladu sa zakonskim propisima i kada je u pitanju penzionisanje. Što se tiče upošljavanja novog kadra, to ide isključivo putem konkursa - ustvrdio je Numić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.