BIH

Koga će podržati Hrvati, Tadića ili Radmanovića?

Danas nastavak sjednice Doma naroda BiH

B. T.

11.2.2015

U Sarajevu bi danas trebala biti nastavljena konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Na dnevnom redu je izbor rukovodstva ovog doma, što bi, faktički, predstavljalo i konačan rasplet u uspostavi vlasti. No, sudeći prema izjavama predstavnika stranaka, još nije izvjesno ko će biti izabran u rukovodstvo.

Konstituirajuća sjednica Doma naroda prekinuta je 29. januara na zahtjev SDA, zato što među strankama parlamentarne većine nije bilo saglasnosti o izboru čelnika.

Problemi u koaliciji

Zato bi klubovi delegata u današnjem nastavku sjednice trebali predložiti svoje kandidate za mjesto predsjedavajućeg te dva zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda. Inače, na tu poziciju predsjedavajućeg u ovom sazivu trebao bi biti imenovan predstavnik srpskog ili hrvatskog naroda.

I dok je izvjesno da će za člana Kolegija iz reda Hrvata biti predložen Bariša Čolak (HDZ BiH), prema dostupnim informacijama, kandidat Kluba Bošnjaka trebao bi biti Halid Genjac, a upitan je izbor srpskog predstavnika u rukovodstvu.  

Uprkos Sporazumu o formiranju vlasti na nivou BiH koji su potpisali SDA, HDZ BiH, DF i Savez za promjene iz RS (SDS, NDP i PDP), unutar parlamentarne većine nije bilo saglasnosti o kandidatu. Tako su četiri HDZ-ova delegata u Klubu Hrvata bila spremna glasati da član Kolegija bude Nebojša Radmanović iz SNSD-a, a ne Ognjen Tadić iz SDS-a.

Iako je od prekida sjednice proteklo 15 dana, predstavnici stranaka oprezni su u davanju prognoza o ishodu današnje sjednice, dok iz HDZ-a BiH jučer niko nije htio precizirati kakav će stav imati. Tadić je u jučerašnjoj izjavi za „Avaz“ naglasio da ni on ni Radmanović nisu još zvanično kandidati Kluba Srba za rukovodeću funkciju u Domu.

Razvoj događaja

- Sačekat ćemo razvoj događaja i vidjeti šta će biti, vidjet ćemo u kojem pravcu ide formiranje vlasti u BiH – kazao je Tadić, ne želeći govoriti o tome hoće li imati podršku HDZ-a BiH.

Ni delegat iz Kluba Hrvata Mario Karamatić (HNS-HSS) nije htio precizno reći je li postignut dogovor o rukovodstvu. On nam je samo kazao da očekuje da će danas biti izabrano rukovodstvo Doma. Potvrdio je da Bariša Čolak ostaje kandidat Kluba Hrvata. Upitan hoće li hrvatski predstavnici podržati Tadića, on je samo ponovio da „očekuje da će se situacija razriješiti“.

Ko je u Domu naroda

  • KLUB BOŠNJAKA Halid Genjac (SDA, predsjedavajući), Sifet Podžić (DF, zamjenik predsjedavajućeg), Safet Softić (SDA), Sead Kadić (SDA), Fahrudin Radončić (SBB)
  • KLUB SRBA Sredoje Nović (SNSD, predsjedavajući), Dragutin Rodić (DNS, zamjenik predsjedavajućeg), Nebojša Radmanović (SNSD), Darko Babalj (SDS), Ognjen Tadić (SDS)
  • KLUB HRVATA Ljilja Zovko (HDZ, predsjedavajuća), Zdenka Džambas (HDZ, zamjenica predsjedavajuće), Bariša Čolak (HDZ), Mario Karamatić (HNS-HSS), Martin Raguž (HDZ 1990)

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.