BIH

Sastanak SDA, HDZ i DF-a: Nema dogovora o raspodjeli fotelja u Vladi FBiH

Nastavak pregovora o formiranju vlasti u nedjelju

Autor:S. D.

25.2.2015

19:00 Prekinuti su pregovori o formiranju Vlade Federacije BiH i bit će nastavljeni u nedjelju u 16 sati, kazao je ovo na upravo završenoj konferenciji za novinare Dragan Čović, lider HDZ-a BiH i jedan od učesnika razgovora.

Čović je kazao da on zagovara stav da u nedjelju partneri u formiranju vlasti u Federaciji BiH jasno kažu mogu li ili ne mogu formirati vlast. Konferenciji za novinare su prisustvovali i Komšić i Izetbegović, ali  niko od njih nije htio govoriti o spornim resorima oko kojih se ne mogu dogovoriti.

- Ne treba ništa zakivati. Ako se možemo dogovoriti možemo, a ako ne onda treba tražiti druge koncepte. Nas trojica imamo međusobno povjerenje, ali unutar naše infrastrukture ono je nedovoljno. Vidjet ćemo šta će biti do nedjelje. Mogu samo reći da ne dolazi u obzir imenovanje Vijeća ministara, bez Vlade FBiH, naglasio je Čović.

- Dosta vremena imamo da razmislimo svi, gdje ovo vodi stranke, gdje ovo vodi političku situaciju u BiH. Mislim da smo svjesni onoga što se od nas očekuje. Volio bih da sam optimista i da vam mogu reći da ćemo na praznik ove države postići dogovor. Detaljisanjem u ovom trenutku ne treba otežavati cijelu situaciju, kazao je Komšić. 

- DF je rekao da ne pretenduje na bošnjačka ili hrvatska ministarstva, i SDA je bila spremna ustupiti im jednu poziciju. To je bila naša koncesija, da umjesto osam dobijemo sedam ministarstava. Da su ostali bili spremni na ustupke kao SDA danas bi ovo riješili, pojasnio je Izetbegović.

18:40 Stranačke delegacije vratile su se u salu za sastanke nakon pauze, a uskoro bi, saznajemo, trebalo biti poznato hoće li pregovori u kojima niko ne želi odstupiti od svojih zahtjeva biti nastavljeni ili će biti donesena odluka o prekidu.

18:25 Kako saznajemo, stavovi su najviše oprečni između HDZ-a i DF-a koji u Vladi FBiH hoće po šest ministarstava, dok SDA hoće osam, a poznato je da Vlada broji 16 ministarstava, pa je jasno da je želja puno više od broja ministarstava. Također sazanejmo da bi svi htjeli Ministarstvo finansija, zatim Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva. Dosta je na cijeni Ministarstvo prometa i komunikacije te Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumastva. Također je "jagma" i za resorom zdravstva te razvoja i poduzetništva.

18:20 Saznajemo da je jedan od učesnika pregovora predložio da sastanak već sad bude prekinut i da se nastavi sutra, ili da se partnerstvo prekine.

18:15 Kako nezvanično saznaje "Avaz" od jednog od učesnika pregovora, stavovi političkih lidera su zakovani, te izgleda da su dogovori oko raspodjele fotelja u Vladi FBiH propali.

18:00 U zgradi Predsjedništva BiH, politički lideri SDA, DF-a i HDZ-BiH su trenutno na pauzi nakon pregovora o raspodjeli pozicija u novoj federalnoj vladi, koji su počeli od 17 sati.

17:16 U delegaciji SDA su Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA, Adil Osmanović, potpredsjednik SDA, te Fadil Novalić mandatar za sastav Vlade FBiH.

Delegaciju HDZ-a čine lider ove stranke Dragan Čović, te potpredsjednik stranke i FBiH Marinko Čavara, dok su u delegaciji DF-a Željko Komšić, predsjednik i članovi Sifet Podžić i Emir Suljagić.

17:10  U Predsjedništvu Bosne i Hercegovine počeo je sastanak između DF-a, SDA i HDZ-a o raspodjeli pozicija u novoj federalnoj vladi.

mg-9949

Foto: S. Saletović

Razgovori SDA, DF-a, HDZ-BiH o raspodjeli pozicija u novoj federalnoj vladi zakazani za večeras u 18 sati, pomjereni su za sat ranije, i počeće u 17 u Predsjedništvu BiH.

Kao što je najavljeno, predstavnici ove tri stranke dolaze na sastanak sa maksimalističkim zahtjevima, pa se očekuju dugi, a da li i uspješni razgovori i dogovori, bit će poznato vjerovatno već večeras. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.