BIH

Sud BiH sutra o prijedlogu pritvora za uhapšene u akciji "Beneluks"

Osumnjičeni za terorizam

Srna

15.3.2015

Sud BiH trebalo bi na sutrašnjem ročištu da odluči  o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora za četiri lica lišena slobode u akciji "Beneluks" koja su osumnjičena za terorizam, potvrđeno je u ovoj pravosudnoj istituciji.

 Kako je saopšteno ranije iz Tužilaštva BiH, postupajući tužilac traži određivanje mjere pritvora za Osmana Abdela Salama, Amara Šljivu, Adisa Ramića i Envera DŽanka zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i uticati na svjedoke ili saučesnike, te da bi mogli počiniti novo krivično djelo ili završiti započeto.

Takođe, mjera pritvora za osumnjičenog Osmana Abdel Salama predložena je zbog opasnosti od bjekstva, jer je riječ o državljaninu Švedske koji bi bjekstvom mogao postati nedostupan pravosuđu BiH.

Osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnog djela terorizam, a prema prikupljenim dokazima, oni su zajedno i u dogovoru sa drugim licima na području Švedske i Holandije za određen iznos novca na području BiH izvršili konstruisanje i nabavku eksplozivne naprave velike razorne moći sa mogućnošću daljinskog aktiviranja, s namjerom izvršenja terorističkog akta na području Švedske.

Osumnjičeni su otkriveni i lišeni slobode prilikom pokušaja krijumčarenja eksplozivne naprave izvan granica BiH.

Tom prilikom pronađena je i oduzeta eksplozivna naprava, a Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu u okviru koje je ostvarilo značajnu međunarodnu saradnju koja se intenzivno nastavlja s ciljem otkrivanja i procesuiranja svih lica uključenih u izvršenje ovog krivičnog djela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.