BIH

Tvornica deterdženata "Dita" odlazi u stečaj

Na zahtjev direktora Adnana Džidića

Autor:M. Ahmedić

24.3.2015

Radnici Tvornice deterdženata „Dita“ su mjesecima ukazivali i borili se da ova tvornica ne ode u stečaj. Ipak, „Dita“ odlazi u stečaj kojeg je pokrenuo Općinski sud u Tuzli na zahtjev direktora Adnana Džidića protiv kojeg je Tužilaštvo TK-a podiglo optužnicu zbog zloupotrebe položaja u „Diti“.

Radnici su razočarani ovom informacijom i kazali su da je bivša ekspertna Vlada četiri puta propustila revitalizirati „Ditu“, kako bi se spriječio stečaj, a da, kako kažu, aktuelna Vlada na čelu sa Begom Gutićem (SDA) nije ni pokušavala da spasi stotinu radnih mjesta.

- Ovo je sve igra od strane aktuelne vlasti. Nismo mi ovce i znamo od koga je došlo naređenje da se „Dita“ gurne u stečaj, od aktuelne SDA. Premijer Gutić je meni na sastanku rekao pred svima da će prvo mene, odnosno „Ditu“ eliminisati, evo to je i učinio.  Razlog tome jeste što se u „Diti“ dogodio ogroman kriminal, a kriminal je najlakše prikriti stečajem - kazao je ogorčeni Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata radnika „Dite“.

Istaknuo je da nisu dobili četrdeset mjeseci plate, a šezdeset mjeseci nije uvezan radni staž radnicima, te da po sadašnjem Zakonu o stečaju, tvrdi, radnika nema nigdje.

- Nas tu nema nigdje, a četvrti smo na mjestu za naplatu kao povjerioci. Mi nećemo odustati od svoje borbe. Iako su „Ditu“ gurnuli u stečaj, mi iz nje nećemo izaći. Pokušat ćemo naći strateškog partnera čime ćemo pokušati suzbiti stečaj „Dite“ - podvukao je Mehmedović.

 

 

 

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.