BIH

Amerika prije 23 godine priznala nezavisnost BiH

Najveća svjetska sila uvijek na strani naše domovine

M. Ču.

7.4.2015

Najveća svjetska sila Sjedinjene Američke Države (SAD) na današnji dan, 7. aprila, prije 23 godine, priznala je Republiku Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu državu. Tako je odigrala ključnu ulogu u procesu priznavanja političkog subjektiviteta i očuvanju teritorijalnog integriteta naše domovine. Istog dana 1992. godine SAD su priznale i Hrvatsku i Srbiju.

Amerika je odigrala ključnu ulogu i u mirovnim pregovorima za BiH, koji su vođeni i u američkom gradu Dejtonu. Njen angažman u BiH se nastavio i nakon zvaničnog potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u Parizu 14. decembra 1995., i to 13. januara 1996. godine, kada je tada prvi čovjek Amerike Bil Klinton (Bill Clinton) posjetio našu zemlju.

Također, brojni američki zvaničnici, kao što je kongresmen Frenk Mekloski (Frank McCloskey), zalagali su se za okončanje rata u BiH tokom agresije. Podrška Amerike i njenog naroda BiH traje i danas kroz različite projekte i saradnje. Važno je napomenuti da je Ambasada SAD pomagala poslijeratni razvoj BiH. Podržala je napore BiH u ostvarivanju članstva u NATO-u i Evropskoj uniji, radila na poboljšavanju pravnog sektora u državi, uložila više od 50 miliona dolara u njen razvoj.  

Skupština BiH je 15. oktobra 1991. godine donijela Akt o reafirmaciji suverenosti BiH, da bi potom uslijedio i referendum za nezavisnost u februaru 1992. godine. Nakon provedenog referenduma, BiH je nezavisnost stekla 1. marta 1992. godine. Nezavisnost su snažno podržali uglavnom Bošnjaci i bosanskih Hrvati, dok je veći broj bosanskih Srba bojkotirao referendum, što je ujedno bio uvod u agresiju na BiH od 1992. do 1995. godine.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.