BIH

Tužilaštvo HNK u svojoj odluci potvrdilo sve navode tog kluba oko nezakonitog imenovanja komesara policije

Predsjednik Kluba poslanika Bošnjaka u Skupštini HNK Ajman Šoše izjavio

Fena

8.4.2015

Predsjednik Kluba poslanika Bošnjaka u Skupštini HNK Ajman Šoše izjavio je danas u Mostaru kako je Tužilaštvo HNK u svojoj odluci potvrdilo sve navode tog kluba oko nezakonitog imenovanja komesara policije HNK, ali da je ipak odbilo njihov prigovor zbog nesprovođenja istrage.

U vezi toga, najavio je kako će Klub Bošnjaka zatražiti od glavnog federalnog tužioca nadzor u ovom predmetu i o tome upoznati Ured visokog predstavnika, odnosno OHR, i zatražiti reakciju.

- Pored činjenice da je Tužilaštvo HNK u svojoj odluci potvrdilo sve navode Kluba Bošnjaka oko nezakonitog imenovanja komesara policije HNK, odnosno da je čitav postupak od momenta neodržavanja sjednice Vlade HNK zbog nedostatka kvoruma bio nezakonit, da Nezavisni odbor nije trebao dalje postupati na bilo koji način, da pogotovo nije imao pravo imenovati komesara policije te da je odluka Nezavisnog odbora ništavna i pravno neodrživa, Klub Bošnjaka nezadovoljan je činjenicom da je istom odlukom Tužilaštvo odbilo prigovor Kluba Bošnjaka zbog nespovođenja istage - istakao je Šoše.

Dodao je kako je Tužilaštvo HNK, odbijajući prigovor Kluba Bošnjaka, amnestiralo od krivičnog gonjenja odgovorna lica koja su počinila nezakonite radnje "koje je i samo tužilaštvo utvrdilo pravdajući ih time da su bili u pravnoj zabludi".

- Tražimo od Ilije Lasića da kao savjestan i odgovoran policijski službenik odstupi sa pozicije na koju je od strane dijela Nezavisnog odbora, a prema tvrdnji Ureda glavnog tužioca, nezakonito imenovan - istakao je Šoše, čitajući zaključke sa današnje vanredne sjednice Kluba poslanika Bošnjaka u Skupštini HNK.

Klub Bošnjaka zatražio je od predsjednika i članova Nezavisnog odbora da odmah ponište svoju odluku i da podnesu ostavke.

Na pitanje novinara da li će ova situacija uticati na pregovore oko uspostave vlasti, Šoše je kazao kako "to nije stranačko pitanje" te da će se Klub Bošnjaka o svim daljim koracima odrediti na sjednici.

- Ovo je stav Kluba Bošnjaka u Skupštini HNK u kojem participira više stranaka i nema veze sa političkim pregovorima koji se trenutno vode o formiranju Vlade HNK - zaključio je Šoše.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.