BIH

Trebinje: Štrajk upozorenja radnika Doma zdravlja

Duguju im 31 uplatu doprinosa

P. M.

17.4.2015

Radnici trebinjskog Doma zdravlja održali su danas jednosatni štrajk upozorenja zbog, kako su naveli, neisplaćenih plaća i neuplaćenih doprinosa. Radnici traže da plaće budu redovne i da se isplaćuju do desetog u mjesecu za prethodni mjesec, te da se redovno uplaćuju porezi i doprinosi zaposlenima.

Prema riječima Radmile Jokišić, predsjednice Reprezentativnog sindikata Doma zdravlja Trebinje, dug ove ustanove po osnovu neuplaćenih doprinosa je 3,7 miliona KM, odnosno uplata doprinosa za 31 mjesec.

- Današnjim okupljanjem želimo da upozorimo upravu Doma zdravlja, osnivača ustanove Grad Trebinje, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS i Fond zdravstvenog osiguranja o neophodnosti iznalaženja rješenja u prevazilaženju aktuelnih problema, a to su redovne isplate plaća i uplate doprinosa - istakla je Jokišić.

radmila-jokisic

Jokišić: Tražimo sastanak s odgovornim predstavnicima institucija

- Imamo utisak da poremećeni odnosi između uprave, osnivača, ministarstva i Fonda, iz subjektivnih razloga čine da smo mi u Domu zdravlja kolateralna šteta - navela je Jokišić i dodala da imaju informaciju da njihove kolege zaposlene u Bolnici Trebinje redovno primaju plaće i redovno im se uplaćuju doprinosi.

- Iz Fonda kažu da nema para za Dom zdravlja. Radnici više neće trpiti, već tražimo zajednički sastanak sa odgovornim predstavnicima institucija, kako bi se problemi riješili - rekla je Jokišić.

Podsjetimo, prema Zakonu, Fond zdravstvenog osiguranja je glavni finansijer Doma zdravlja Trebinje, dok Grad Trebinje jednim dijelom ustanovu finansira iz svog budžeta, što nije dovoljno.

strajk-medicinara

- Po normativima Hitna pomoć može imati tri tima, a naša ima četiri i taj dodatni tim finansira osnivač Grad Trebinje. Također, kapitalne investicije bi trebao da finansira Grad, ali su se na posljednjem rebalansu budžeta grada izdvajanja za Dom zdravlja smanjila u iznosu od 100.000 KM - objasnila je Jokišić.

Načelnik Službe hitne pomoći Doma zdravlja Trebinje Saša Borjan je kao osnovni problem naveo to što Fond uplaćuje manje novca, nego što je potrebno, a što se prvenstveno odnosi na neuplaćene doprinose, te da će se taj problem teško riješiti u nekom narednom periodu.

strajk-medicinara-1

- Veliki broj zaposlenih u domovima zdravlja širom RS neredovno prima plaće. Prema informaciji koju smo dobili, radnici 24 doma zdravlja nisu primili plate do prije dva dana, a mi smo dobili februarsku, a martovska kasni - naveo je Borjan.

Dr Vasko Kovač, ljekar u Hitnoj pomoći, naveo je da uprkos teškoj situaciji vjeruje da će ljekari dosljedno raditi svoj posao.

- Ovo je znak da radnici trebinjskog Doma zdravlja više neće šutiti, ni tolerisati ovakvo stanje. Odgovorni, počevši od uprave pa nadalje, moraju biti energičniji i djelovati u skladu sa zakonom, jer u protivnom se bojim da ne dođe do problema i pravog kolapsa u pružanju zdravstvenih usluga u Trebinju - izjavio je Kovač.

Ljiljana Radoičić, direktor Doma zdravlja Trebinje, rekla je da podržava štrajk, te da ne smatra da je on usmjeren protiv nje.

ljiljana-radoicic

Radoičić: Podržava štrajk

- Mi smo neki dan imali sastanak sa sindikatom. Najveći problem je što Fond ne prebacuje ugovorenu tranšu na vrijeme. Ako je Bolnici bila plaća 2. aprila, nema razloga da Domu zdravlja ne bude dan-dva kasnije, kao što je ranije bio običaj. Sada plaća ljudima kasni dvije sedmice, a svi žive od plaće. Sve što zavisi od mene radim na najbolji mogući način, trudim se da obezbijedim lijekove i medicinska sredstva, da pacijenti ne bi ispaštalii nema bojazni da usluga neće biti urađena kako treba - istakla je  Radoičić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.