BIH

Zvizdić: Učinit ćemo sve da BiH u našem mandatu dobije kandidatski status za EU

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH

A. Du.

22.4.2015

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić održao je danas konferenciju za novinare zajedno sa dva državna ministra - Mirkom Šarovićem i Slavkom Matanovićem, na kojoj je iznio aktivnosti koje se planiraju poduzeti nakon što je jučer Evropska unija (EU) odobrila stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za BiH (SAA).

Zvizdić je kazao da će ovaj sastav Vijeća ministara učiniti sve da u svom mandatu BiH dobije kandidatski status za članstvo u EU.

Novinarima je naveo kako je bh. delegacija jučer na sastanku sa evropskim komesarima Johannesom Hahnom i Violetom Bulc delegirala pet projekata koji su ušli u tzv. osnovnu mrežu projekata regije. To su: dionice Koridora 5c, dionica ceste Gradiška - Banja Luka - Travnik - Lašva, željeznička pruga Šamac - Sarajevo - Čapljina, modernizacija Sarajevskog aerodroma, te rehabilitacija plovnog puta rijeke Save.

Također, dodao da je bh. delegacija predložila još nekoliko projekata koji su ušli u tzv. proširenu mrežu projekata. To su: dionica Jadransko-Jonske ceste, koja treba da ide kroz teritoriju BiH dužinom od 110 kilometara, kao i željeznička pruga Banja Luka - Doboj - Brčko - Tuzla.

Istaknuo je da će EU navedene projekte finansirati u iznosu od milijardu eura, a da će ostale međunarodne finansijske instistucije regionu pomoći sa ukupno 10 milijardi eura.

Zvizdić je napomenuo da svi projekti trebaju biti završeni do 2030. godine.

Ministar Šarović kazao je da se stupanjem na snagu SAA u bližoj budužćnosti neće ništa značajno mijenjati za bh. poljprivrednike, te da ne trebaju imati bojazan zbog prekomjernog uvoza mlijeka.

- Ono što možemo očekivati je da sa EU pristupimo pregovorima oko adaptacije SAA vezano za ulazak Hrvatske u EU. Tada ćemo zauzeti pregovaračku poziciju koja je u interesu BiH - rekao je Šarović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.