BIH

Želimo otići, u ovom gradu za nas više nema života

ISPOVIJEST Majka pretučenog dječaka Mehe Ćatića iz Prozora

Es. D.

10.5.2015

Šesnaestogodišnji Meho Ćatić iz Prozora, kojeg je u noći sa 20. na 21. decembar prošle godine u ovom gradu brutalno pretuklo dvadesetak osoba hrvatske nacionalnosti, ni skoro pet mjeseci nakon tog nemilog događaja nije se oporavio od povreda i pretrpljene traume, potvrdila je za "Avaz" njegova majka Rasema Ćatić.

Pokušali smo jučer razgovarati s ovim mladićem, ali on za to nije bio raspoložen.

 Mizerna primanja

- Moj sin nije nikako dobro, stalno ga boli glava i svaku promjenu vremena teško podnosi. Zbog svega što se desilo cijela naša porodica želi otići iz Prozora, jer ovdje za nas više nema života - kaže Rasema, koja je jedina zaposlena u ovoj četveročlanoj porodici i ima mizerna primanja od 320 KM.

Na naše pitanje izlazi li Meho u grad, Rasema odgovara:

- Ma kakav grad! Nekad ode u školu, nekad ne ode. To je to.

Meho Ćatić pohađa drugi razred Gimnazije u Jablanici. Solidan je đak, ali o fakultetu uopće ne razmišlja, jer, kako kaže njegova majka, nema ga čime finansirati. Otac Salih demobilisani je borac i nezaposlen je, a Meho ima i dvije godine stariju sestru.

- Osim lokalnog efendije, nikad niko nije došao da nas obiđe, da pita kako je moj sin, treba li mu pomoć za liječenje, kako se osjeća... Ogorčena sam. Niko od napadača nije kažnjen - kaže Rasema.

Kobna noć

Ona se plaši da bi traume njenog sina mogle biti dugotrajne, a zbog nedostatka novca njegovo liječenje je neizvjesno.

- Dijete je potreseno. Evo, upravo sjedimo na balkonu naše kuće i gledamo to mjesto gdje je pretučen. Čim oči otvori, pogleda kroz prozor, ugleda to mjesto i odmah ga podsjeti na tu kobnu noć - kazala je Rasema.

Povrede ramena, vrata i glave

S Mehom su te kobne noći bili još Hatidža Dželilović (26) i Amer Palić (24), koji su, također, napadnuti.

Kako je "Avaz" ranije pisao, Ćatić je u napadu zadobio višestruke povrede ramena, vrata i glave. Konstatirane su mu i takozvane lezije na mozgu. Svakodnevno ima cerebralne napade koji se očituju gubitkom svijesti i grčenjem mišića.

 Bez odgovora iz policije

Službene informacije o tome je li iko u ovom slučaju procesuiran jučer nismo uspjeli dobiti. U PS Prozor - Rama dežurni operativac nam je rekao da on ne zna ništa o tome, dok su nam u MUP-u HNK kazali da nikakve informacije ne možemo dobiti prije narednog dana, jer "dežurni operativci ne mogu otvarati predmete".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.