BIH

Na pomolu katastrofalan urod usjeva u Posavini

Štete od suše u Posavskom kantonu

N.Tr.

25.7.2015

Dugotrajno sušno razdoblje s temperaturama koje dosežu i do 39 stepeni Celzija nanijeli su nesagledive štete poljoprivrednicima Posavskog kantona.

Ugrožena su kukuruzna polja te polja zasijana sojom, nasadi duhana, djetelina i drugo krmno bilje ali i ratarske kulture.

Prve procjene poljoprivrednih stručnjaka ukazuju na to da će prinosi usjeva s posavskih polja biti manji za 50 posto, a na nekim poljima ih uopće neće ni biti jer ih je suša uništila. Štete su ogromne na većini poljoprivrednih polja u tom kantonu, ali su najviše stradala polja u priobalju rijeka Save i Bosne, jer su konfiguracijski plitka i bez vlažnosti. Ukoliko se sušno razdoblje nastavi doći će do novih katastrofalnih šteta na usjevima i do elementarne nepogode prouzrokovane sušom.

U velikoj opasnosti su i polja zasađena duhanom tipa berley i vridžinija jer nesnosne vrućine prže list duhana, a jedina nada posavskim duhanarima za spas biljke je skorašnja kiša ili prinudno navodnjavanje koje iziskuje ogromne troškove i vodi u nerentabilnu proizvodnju. Pored toga, nedostaju i mašine za taj vid navodnjavanja, a problem su i bunari s vodom za navodnjavanje jer ih većina parcela ne posjeduje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.