BIH

Tužilaštvo HNK Humu tereti za izazivanje opšte opasnosti

U tunelu Salakovac

Srna

22.11.2015

Eksplozija koja se dogodila u tunelu Salakovac ispred automobila komandanta Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Ante Jeleča, a koju je izazvao radnik Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Zlatko Humo (24) iz Mostara, okvalifikovana je kao izazivanje opšte opasnosti, rekla je tužilac Hercegovačko-neretvanskog kantona Maja Čišić. 

- Riječ je o krivičnom djelu izazivanje opšte opasnosti i nije bilo namjere da se nečiji život ugrozi. Nije u pitanju terorizam - kaže Čišićeva. 

Ona navodi da je osumnjičeni Zlatko Humo bacio pirotehničko sredstvo iz Opel Astre u pokretu prilikom izlaska iz tunela, ali se eksplozija desila u tunelu. 

Čišićeva dodaje da još nije utvrđeno o kojem je pirotehničkom sredstvu riječ, jer su vještačenja u toku. 

- Nije bilo namjere da se ugrozi nečiji život, ali je on ugrozio život generala Jeleča. Izazivanje opšte opasnosti i elementi tog djela upravo ukazuju da je ugrožen život ljudi i imovina - kaže Čišićeva. 

Ona je istakla da Tužilaštvo postupa u skladu sa zakonom.

- Moram naglasiti da Tužilaštvo ne štiti nikoga, kako neki mediji žele prikazati. Samo radimo po zakonu - kaže Čišićeva, dodajući da istraga u ovom slučaju nije okončana. 

U tunelu Salakovac, nedaleko od Mostara, u petak oko 17.30 sati došlo je do detonacije ispred vozila u kojem je bio načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Anto Jeleč. Nije bilo povrijeđenih niti materijalne štete.

Zlatko Humo zaposlen u OSA BiH priznao je da je izazvao eksploziju tako što je iz automobila na izlasku iz tunela Salakovac bacio pirotehničko sredstvo. 

Zlatko Humo, sin je Esada Hume, bivšeg ministra u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona koji je bio mostarski ratni komandant.

Humo nije zadržan u pritvoru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.