BIH

TIBOR VARADI: Presuda Karadžiću ne sadrži nove činjenice koje se mogu iskoristiti kao okidač za tužbu BiH protiv Srbije

Član advokatskog tima koji je branio Srbiju

A.U.

28.3.2016

Profesor Tibor Varadi, koji je branio Srbiju u tužbi Bosne i Hercegovine, rekao je za "Večernje novosti" da u presudi Radovanu Karadžiću nema novih činjenica koje bi mogle da se iskoriste kao "okidač" za pokretanje revizije tog sudskog postupka BiH protiv Srbije.

"Kod mnogih u BiH godinama preovladava uvjerenje da spor protiv Srbije treba obnoviti, a rok za to ističe februara 2017. godine", rekao je Varadi, koji je zastupao Srbiju u sporu BiH protiv Srbije po tužbi za genocid.

Nove činjenice

On je dodao da, prema pravilima Međunarodnog suda pravde, pred kojim bi se vodio spor BiH protiv SRJ, odnosno Srbije, apsolutni rok u kom može da se pokrene revizija je 10 godina od izricanja presude, koja je saopćena 26. februara 2007. godine.

"Ništa što stoji u presudi Karadžiću nema uticaja na mogućnost da BiH pokrene reviziju postupka protiv Beograda. Potvrđeno je da je u Srebrenici bilo genocida, što je već ranije odlučio i MSP, uz konstataciju da se on ne može pripisati Srbiji. To što je genocid pripisan Karadžiću, ne znači da može da se pripiše Srbiji", ističe Varadi.

On, osim teoretske, ne vidi realnu mogućnost da bi BiH mogla da iskoristi rok, i u narednih 11 mjeseci obnovi spor protiv Srbije.

Advokat Novak Lukić, koji je bio član srbijanskog pravnog tima pred MSP u sporu između Srbije i Hrvatske, također ne vjeruje da će se BiH uopće upuštati u tu priču i smatra da u presudi bivšem predsjedniku RS apsolutno nema elemenata za pokretanje revizije.

"Njom je obrazloženo da Milošević, Stanišić i Simatović nisu bili dio zajedničkog zločinačkog poduhvata za sedam općina u BiH. A što se tiče Srebrenice, ona je već bila predmet analize, Srbija je po tužbi oslobođena i novih činjenica nema", rekao je Lukić.

On dodaje da, ukoliko bi BiH zatražila reviziju postupka, Sud bi prvo odlučivao o tome da li je revizija osnovana, a zatim bi ponovo razmatrao odgovornost Srbije. Kada bi se do novih relevantnih podataka došlo poslije 26. februara 2017. obnavljanje postupka ne bi bilo moguće. 

Drugostepena presuda

Goran Petronijević, advokat Radovana Karadžića, rekao je da se drugostepena presuda Apelacionog vijeća Haškog suda može očekivati tek za tri godine.

Karadžićeva odbrana već je počela da radi na žalbi na presudu, naveo je Petronijević za "Večernje novosti", dodajući da je prvostepena presuda najobimnija u Historiji suda u Hagu i da će odbrana tražiti produženje roka za najavu žalbe za više od 30 dana.

Petronijević navodi i da je rok da sud odobri žalbu također 30 dana, a potom će odbrana imati rok od novih 75 dana.

"Vjerovatno ćemo i tu tražiti duži rok, jer se žalimo po svim tačkama presude. Tužilaštvo će se, izvjesno je, također žaliti, a pretpostavljam da će Drugostepeno veće tražiti dodatne rokove za razmatranje žalbi. Sve u svemu, biće potrebno do tri godine da se izrekne nova presuda bivšem predsjedniku RS-a", rekao je Petronijević.

On je naveo da rokovi u postupcima nisu vremenski ograničeni i da će zato pred sudom sve ići relativno sporo.

"Odustajanje suda od slučaja Markale i još šest najstrašnijih incidenata snajperisanja i granatiranja Sarajeva u Karadžićevoj presudi, uz nove dokaze koje odbrana namjerava da pruži uz one izvedene na suđenju Mladiću, može da unese novu živost u sudnice Tribunalu", dodaje Petronijević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.