BIH

Tadić i Džaferović razgovarali s ministrom vanjskih poslova Republike Bugarske

Sastanak u Sarajevu

Fena

17.6.2016

Zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Ognjen Tadić razgovarali su danas u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova Republike Bugarske Danielom Mitovim o unapređenju bilateralnih odnosa i o daljem toku evropskih integracija BiH.

Ističući da između Bugarske i BiH postoji dugogodišnje prijateljstvo i historija dobrih političkih i ekonomskih odnosa, ministar Mitov izrazio je uvjerenje da Evropska unija (EU) ne može biti kompletna bez svih zemalja zapadnog Balkana.

Naglasio je da njegova zemlja snažno podržava evropski i evroatlantski put BiH, kao i aplikaciju za članstvo u EU, koju je BiH podnijela sredinom februara.

Ocjenjujući da je pred BiH još dosta posla na provođenju bolnih i ponekad kontroverznih reformi na putu ka EU, ministar Mitov ponudio je svaku vrstu pomoći Bugarske, kao zemlje koja, iako članica EU, još prolazi kroz proces reformi, posebno u oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije.

Zahvaljujući na iskrenoj podršci, Džaferović i Tadić naglasili su da su iskustva i ponuđena pomoć Bugarske na putu evropskih integracija dragocjeni za našu zemlju.

Izrazili su opredjeljenje da se nastavi s provođenjem usvojene Reformske agende i s ispunjavanjem svih drugih uslova za članstvo BiH u EU ocijenivši da BiH još nije iskoristila prednosti koje je našoj zemlji ponudila britansko – njemačka, odnosno nova EU inicijativa.

Džaferović i Tadić založili su se i za unapređenje odnosa dvije države i na ekonomskom planu, ističući da obje strane treba da ulože dodatne napore kako bi se iskoristile sve mogućnosti da se ekonomski odnosi i vanjskotrgovinska razmjena između BiH i Bugarske podignu na viši nivo.

Istakli su da je za unapređenje ekonomskih odnosa svih zemalja u regionu potrebno koristiti regionalne inicijative, u okviru kojih se razgovara o velikim projektima izgradnje saobraćajne i infrastrukturne mreže u zemljama zapadnog Balkana.

Razgovoru članova rukovodstva oba doma PSBiH sa ministrom Mitovim prisustvovao je i predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić, koji je ranije obavljao dužnost ambasadora BiH u Republici Bugarskoj, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.