BIH

Brexit predstavlja izazov za širenje EU

Nakon samita održanog u Parizu

Al. Ti.

6.7.2016

Formiranje Regionalne kancelarije za mlade u Parizu, predstavlja otvaranje novih poglavlja u procesu EU integracija za zemlje sa Balkana. Ovo su zaključili svi učesnici i domaćini konferencije održane u Parizu.

Sporazum o formiranju ove kancelarija potpisali su predsjednik Vlade Republike Srbije, Aleksandar Vučić, premijer Albanije, Edi Rama, premijer Makedonije, Emil Dimitrijev, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić, premijer Kosova, Isa Mustafa i predsjednik Vlade Crne Gore, Milo Đukanović.

Na poslovnoj konferenciji u francuskoj prijestlonici ministri iz šest zemalja sa Balkana koje imaju aspiracije da postanu EU članice su imali razgovore u vezi sa njihovim reformskim planovima i investicionim prilikama.

Na samitu u Parizu čiji je domaćin bio predsjednik Fracuske Francois Hollande , a gdje je bila prisutna i njemačka kancelarka Angela Merkel, balkanski lideri su raspravljali o sigurnosti i postigli dogovor o infstrukturnom programu vrijednom 450 miliona eura, a EU će finansirati trećinu.

Hollande je naglasio da i pored referenduma u Velikoj Britaniji i Brexita, ništa se neće promijeniti oko posvećenosti zemalja Balkana na njihovom putu ka EU.

Johannes Hahn, evropski komesar za proširenje se složio sa Hollandeom.

- Brexit ne znači da će proširenje EU stati, a posebno se to odnosi na zemlje Zapadnog Balkana. Postoje veoma bitni razlozi za proširenje i Evropska komisija je posvećena tome - rekao je Hahn.

Iako zvaničnici demantuju ove činjenice, referendum u Velikoj Britaniji bi kao rezultat imao ozbiljne posljedice za budućnost širenja EU, a posebno se to odnosi na Srbiju, Albaniju, Crnu Goru i Tursku.

Mnogi tvrde kako će čelnici EU biti toliko preokupirani Brexitom i pregovorima da će se članstvo sa novim kandidatima trpjeti i da će doći do zahlađenja u pregovorima.

Milica Škiljević, članica nacionalne kancelarije mladih iz Srbije je rekla kako i pored Brexita EU šalje prave signale za zemlje zapadnog Balkana, ali da se došlo u "tešku situaciju".

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.