BIH

Šulc: Misija OSCE-a u BiH osuđuje ponižavanje i ugrožavanje novinarske profesije

Mediji jedan od stubova demokratskog društva

Fena

3.8.2016

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini daje veliki značaj slobodi medija i prati stanje slobode medija i sigurnosti novinara u BiH - kazala je glasnogovornica Misije OSCE-a u BiH Željka Šulc te je, naglašavajući još jednom posljednju izjavu predstavnice OSCE-a za slobodu medija, Dunje Mijatović, u vezi napada na novinare, poručila da osuđuju svako ponižavanje i ugrožavanje novinarske profesije i novinara koji svoj posao obavljaju s visokim stepenom poštivanja principa objektivnog izvještavanja.

To je izjavila povodom u javnosti prisutnih diskriminatornih, etikatirajuih i ponižavajućih izjava protiv određenih novinara i publicista.

Podvukla je da su mediji jedan od glavnih stubova demokratskog društva i da kao takvi imaju veliku odgovornost da istinito informiraju građane o svim procesima u vezi  njihovog svakodnevnog života te je nedopustivo da ih iko sprječava u tome.

Komentirajući predizbornu kampanju koja će biti uskoro započeta u okviru lokalnih izbora u oktobru, a gdje će posebnu ulogu imati mediji, kazala je da su lokalni izbori jedan od najvažnijih elemenata funkcionalne demokratije te da je od ključnog značaja da budu provedeni u mirnoj i demokratskoj atmosferi.

S tim u vezi, pozvala je sve političke subjekte da poštuju etičke principe tokom predizborne kampanje te da ne vrše pritisak na medije koji bi svoj posao trebalo da rade sukladno pravilima profesije i izbornim pravilima.

Također, pozvala je i predstavnike medija da u svom izvještavanju ne daju prostora zapaljivoj retorici, zlonamjernim optužbama na ličnoj osnovi i pozivanjima na strah i nepovjerenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.