Vareš: Oni truhnu pod zemljom, a ja na zemlji!

Obilježena 23. godišnjica krvoločnog ubistva 38 civila u Stupnom Dolu

D. PAŠALIĆ

U Stupnom Dolu, naselju kod Vareša, danas je prigodnim programom obilježena 23. godišnjica od krvoločnog ubistva 38 civila od kojih je jedanaestero živo zapaljeno u jednoj kući.

Mještani se s ogromnom tugom i bolom sjećanju tog kobnog dana, kada su u selo ušli pripadnici specijalne jedinice Maturice, iz sastava brigade HVO-a Josip ban Jelačić iz Kiseljaka.

Azemina Likić se nerado prisjeća kobnog jutra kada je za doručkom čula pucnjavu. Kako priča, odmah je sa komšijama pobjegla u podrum kuće.

Mi smo pobjegli u podrum, a oni su ušli u kuću i počeli da pucaju na spratu. Strahovali smo da će doći, ubiti nas sve na kamari. Međutim, nasreću, nisu shvatili da smo u podrumu - prepričava nam, kroz suze, Azemina.

Kaže da su preživjeli ogromne traume dok su goli i bosi bježali iz sela.

Bilo je jako teško. Djeca su nam od gladi počela halucinirati. Trčali smo po mrtvim tijelima, spavali pored njih. Užas - dodaje Azemina.

U povodu obilježavanja godišnjice realiziran je i prigodan program te položeno cvijeće na Spomen česmu. Zatim je uslijedio obilazak mezarja gdje su proučeni Jasin i Dova, a bolom shrvani članovi porodica žrtava proučili su im Fatihu i odali počast.

Oni truhnu pod zemljom, a ja na zemlju - kazala je Hajrija Muhić, koja je izgubila kćerku i dvoje unučadi.

Podsjetimo, Haški tribunal je 2006. godine osudio zapovjednika HVO-a Ivicu Rajića na 12 godina zatvora zbog zločina i kršenja Ženevskih konvencija u Stupnom Dolu. On je, naime, priznao krivnju za sudjelovanje u napadu na Stupni Do, te nakon odslužene dvije trećine kazne pušten na slobodu.

Za zločine nad Bošnjacima u Stupnom Dolu Kantonalni sud Zenica je proglasio krivim Dominika Ilijaševića-Comu, te mu izrekao kaznu od  15 godina, a Miroslav Anić, zvani Firga, 2011. godine je pred Sudom BiH osuđen na 15 godina zatvora.

NA VRH

Podijeli članak na