BIH

SDA: HDZ BiH majorizira Bošnjake u Kiseljaku

Tvrdnje iz Općinskog odbora

Fena

2.12.2016

Općinski odbor Stranke demokratske akcije (SDA) saopćio je da se u Kiseljaku nastavlja majorizacija Bošnjaka i dovođenje u pitanje njihove konstitutivnosti, a dokaz je, kako se navodi, održavanje konstituirajuće sjednice Općinskog vijeća Kiseljak na kojoj nije izabran predsjedavajući Općinskog vijeća.

Iz Općinskog odbora SDA tvrde da je ranije na sastanku predstavnika političkih stranaka, koje participiraju u Općinskom vijeću, definirano da pozicija predsjedavajućeg pripadne SDA, ali da u Općinskom odboru HDZ-a BiH nisu prihvatili da predsjedavajući bude u profesionalnom angažmanu.

- HDZ Kiseljak zapravo želi političkim djelovanjem većine, sastavljene od Hrvata, umanjiti značaj i položaj Bošnjaka, a time uskratiti i pravo predstavniku SDA u Općinskom vijeću na poziciju predsjedavajućeg u profesionalnom angažmanu – navodi se u saopćenju.

Istaknuto je kako je dosadašnji predsjedavajući Općinskog vijeća 29. novembra otkazao zakazanu konstituirajuću sjednicu OV-a, jer se za nju nisu stekli potrebni uslovi.

- Naravno, HDZ BiH je kao i nebrojeno puta do sada nastavio da ignoriše volju legalnih i legitimnih predstavnika Bošnjaka i naložio zamjeniku predsjedavajućeg iz HDZ-a BiH da sazove sjednicu za isti dan, pozivajući se na članak Poslovnika o radu koji mu to dozvoljava kada je predsjedavajući odsutan i spriječen, što u konkretnom primjeru nije slučaj - dodaje se u saopćenju.

Iz SDA napominju da na konstituirajućoj sjednici nije izabran predsjedavajući OV-a, bez čega se po Statutu nije moglo konstituirati Općinsko vijeće, izabran je zamjenik predsjedavajućeg iz reda HDZ-a BiH, te su djelimično popunjene komisije.

- Rezultati glasanja i način na koji je sjednica odrađena jasno govore da HDZ općinu Kiseljak smatra svojim privatnim vlasništvom. Ovo je jasna poruka Bošnjacima šta ih očekuje u narednom razdoblju. Sjednici su prisustvovala tri Bošnjaka, dva iz SDP-a i jedan iz DF-a, međutim, HDZ je i njih ignorisao demonstrirajući tako političku nadmoć i beskrupuloznost - zaključuju iz SDA.

Općinski odbor SDA Kiseljak poručio je da će i dalje štititi dostojanstvo i ugled Bošnjaka i boriti se za jednaka prava svih naroda, te da ne prihvata da predstavnici drugih konstitutivnih naroda uređuju pozicije koje pripadaju Bošnjacima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.