BIH

Crnalić: Dokazi protiv Kemala Čauševića nezakoniti

M. Aš.

7.4.2017


U Sudu BiH jutros je održano ročište u predmetu "Kemal Čaušević i drugi" na kojem je bilo govora o zakonitosti dokaza i predloženim mjerama zabrane koje su bile na snazi optuženima u ovom predmetu. 

Optužnica protiv Čauševića u predmetu "Pandora" potvrđena je 16.marta, a podignuta 17. februara.

Asim Crnalić, Čauševićev advokat, kazao je za "Avaz" da je Tužilaštvo BiH odustalo od daljnjih mjera zabrane prema Čauševiću, a radi se o zabrani sastajanja sa svjedocima i suoptuženicima, koji su bili na snazi skoro dvije godine.

Mi smo danas prigovarali na zakonitost dokaza Tužilaštva. U prigovoru na optužnicu dali smo obrazloženje da smatramo da su dokazi nezakoniti.

- Prvi je razlog što je Tužilaštvo BiH do velikog broja saznanja došlo nakon oduzimanja mobitela od Čauševića, a mobitel mu je nezakonito oduzet prilikom hapšenja u Bosanskom Petrovcu - rekao je za "Avaz" Crnalić.

On nam je pojasnio da je Tužilaštvo BiH, nakon oduzimanja mobitela, nezakonito koristilo poruke i podatke na osnovu kojih su odlučili ko će biti svjedoci i ko će u ovom biti saslušan.

- Prigovorili smo i na preliminarni sporazum koji potpisan s Tužilaštvom BiH 2014. godine, jer Tužilaštvo BiH dokaze, na kojim temelji optužbu, osiguralo nakon Čauševićevog iskaza u tom Sporazumu. No, kada Sporazum postoji, koji je tada ovjerio i glavni tužilac, onda je Čaušević trebao biti zaštićen od procesuiranja, ali to Tužilaštvo nije ispoštovalo. Sve što je on govorio, oni su iskoristili u optužbi, a nije bio takav dogovor niti je to pisalo u Sporazumu - kaže Crnalić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.