BIH

Reakcije na postavljanje krsta u Višegradu: Balkanska kozačka vojska prijeti miru na Balkanu

A. Bajramović

13.4.2017

Uloga ruskih i grčkih državljana u ratu u BiH je nečasna kaže Aziz Tafro, autor knjige o ruskim i grčkim plaćenicima i istraživač ratnih zločina, nakon što je jučer svečano otkriven krst podignut u čast ruskim dobrovoljcima, što su bošnjačke žrtve u gradu s hiljadama ubijenih doživjele kao barbarsku provokaciju.

Opasna organizacija

Tafro tvrdi da su Rusi u BiH bili okupljeni u tri odreda i ratovali na području istočne Hercegovine, Višegrada, napadali Goražde i Sarajevo.

Ističe da se još uvijek ne shvata kako se radi o najopasnijoj terorističkoj organizaciji na prostoru Evrope.

- Igor Girkin Strelkov, koji je ratovao u Višegradu, u Ukrajini je digao pobunu i cijeli taj rat je vodio on. Bio je njihov ministar odbrane i odgovoran je za rušenje malezijskog aviona. Viktor Vladimirovič Zaplatin, također, ruski plaćenik, koji je ratovao u Višegradu, Goraždu i Sarajevu, je komandant Balkanske kozačke vojske koja ima svoje jedinice u Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, BiH. Radi se o veoma opasnoj terorističkoj organizaciji, koja prijeti miru na prostoru Balkana. Političko krilo ruskih terorista, koji organizuje podizanje ovih spomenika i proslave 12. aprila, vodi Vladimir Sidorov, član moskovske Dume. Vidimo, dakle, da su oni i sada dobro organizovani i na vojnom, i na političkom planu, da su organizovali, započeli i vode rat u Ukrajini, odvode mladiće, Srbe iz BiH i Srbije da ratuju u Ukrajini, čak da ratuju za novac i u Siriji - govori Tafro.

Odgovor države mora biti snažniji, kaže on, jer je, osim domaćeg zakonodavstva, na sprečavanju djelovanja ove organizacije obavezuje i međunarodni ugovor s Ukrajinom o sprečavanju odlaska vojnika u rat u toj zemlji.

Novinar i publicista, Avdo Huseinović, kaže kako višegradska brigada VRS podiže spomenik saučesnicima u zločinu.

U Višegradu je ubijeno gotovo 3.000 civila i za tako masovan zločin bio je potreban cijeli sistem, od Kriznog štaba tzv. srpske općine Višegrad do višegradske brigade i stanice policije.

- Hoću reći da je višegradska brigada prepuna ljudi koji su okrvavili ruke, da je to zločinačka vojna formacija, da je stanica policije srpskog MUP-a Višegrad zločinačka formacija. Sjećam se izjave preživjele žrtve silovanja u zloglasnom hotelu "Vilina vlas". Njoj su ubijeni sin i muž, ona je silovana s maloljetnom kćerkom skoro mjesec dana u tom hotelu. Ona mi je svjedočila da je jedna višegradska ljepotica, djevojka, skočila s prozora hotela "Vilina vlas", bježeći, upravo, od ruskih zločinaca i silovatelja, pripadnika tih ruskih plaćeničkih formacija - ističe Huseinović.

Paradiranja četnika

Prema podacima Vlade RS, u ratu u BiH učestvovalo je više od 700 ruskih državljana, a poginulo ih je 37. Procjenjuje se da ih je bilo i više.

- Postoji gorčina što će se o ovome pričati dan-dva, a kasnije ćemo se pomiriti s tim pa će možda vrlo brzo biti podignut i spomenik pripadnicima Užičkog korpusa JNA, koji su izvršili okupaciju Višegrada 14. aprila 1992. godine. To je šokantna priča i možda i spomenik našoj nemoći u ovom vremenu. Odgovor države je nešto što ne razumijem. On je još od učestalih paradiranja sljedbenika Draže Mihailovića po Višegradu morao biti žestok. Specijalne jedinice su morale biti u Višegradu, pripadnici SIPA-e su morali to eliminisati i na taj način nam dokazati da pravna država stanuje na prostoru cijele BiH - naglašava Huseinović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.