Duraković: Nećemo se predati i nikada nećemo biti ušutkani

Avaz.ba
11.07.2017 12:44

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 22. godišnjice genocida u Srebrenici Ćamil Duraković posljednji se obratio prisutnima na komemoraciji.

- Imao sam već priliku govoriti na ovaj sveti dan, imao sam mogućnost da s ovog mjesta pošaljem poruke mira, tolerancije i opemene. Velika mi je čast da mogu govoriti na ovom svetom mjestu, obratiti se Srebrenici i čitavom svijetu - kazao je Duraković na početku obraćanja.

On je podvukao da je zločin genocida pravo utvrđena činjenica te da je Međunarodni sud donio niz presuda, a da se u novembru 2017. očekuje presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću i konačnu presudu osuđenom zločincu Radovanu Karadžiću.

- Žrtvu i zločin koji se dogodio ovdje 1995. godine mi ne odvajamo od tragedija u Prijedoru, Trebinju, Ahmića... Mi iz Srebrnice opominjemo i prisjećamo se žrtavama u cijeloj BiH, opsade Sarajeva, mladih pobijenih na Tuzlanskoj kapiji. Kada učimo Fatihe, učimo ih i za ubijenu djecu ovdje na igralištu u Srebrenici - kazao je Duraković.

Podsjetio je svjetsku javnost da je genocid u Potočarima planski i smišljeno urađen. Naročito je naglasio da se ne smije odustati od povratka, jer to bi značilo i uvredu žrtava.

- Ne smijemo dopustiti da se Bošnjaci u Republici Srpskoj diskriminiraju, da im se prijete, da se bošnjačkoj djeci zabranjuje da uče svoj bosanski jezik. Vjerujem, ipak, da će ova zemlja jednog dana biti slobodna. Pozivam Srbe koji imaju informacije o masovnim grobnicama da nam daju informacije... - naglasio je Duraković, dodajući da se u istočnoj Bosni ponovo rađaju djeca te da se “nećemo predati i nikada biti ušutkani“. 

NA VRH